Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Bedevaart vol bijzondere ontmoetingen

Reizen naar een heilige plaats. Dat is de letterlijke betekenis van pelgrimeren. Maar daarvoor hoef je echt de wereld niet over. Ga eens op bedevaart door Groningen; de provincie rolt ruim 2300 kilometer aan voettochten voor je uit.

Tekst en fotografie: Jolanda de Kruyf

Reizen naar een heilige plaats. Dat is de letterlijke betekenis van pelgrimeren. Maar daarvoor hoef je echt de wereld niet over. Ga eens op bedevaart door Groningen; de provincie rolt ruim 2300 kilometer aan voettochten voor je uit, met onderweg een mozaïek aan spirituele pleisterplaatsen.

Over het Lettelberterdiep ligt een flinterdun vliesje. Straks, als de zon weer trefzeker boven het Leekstermeer uit piept, is het over en uit met het ijs. Dan ploegen we weer door zompige grond. Nu nog kraakt berijpt grasland onder onze schoen-zolen, op weg naar de uitkijkpost aan het water. Aan de horizon gloort ook al de eerste bestemming: het prachtige romaanse kerkje van Midwolde, een van de oudste bakstenen kerken die de provincie rijk is.

Ervaar dat lopen loutert

Rook stijgt hier en daar op. Alsof er tussen de dorpen, in een geheime code, verre gesprekken worden gevoerd. We hoeven niets te zeggen en toch produceert onze ademtocht praatballonnen in de koude winterlucht. Pelgrims voor een dag zijn we, en dat voelt goed. 

Meer lezen? Lees het volledige artikel in het eerste nummer van 2018. Haal de nieuwe Noorderland nu in de winkel of bestel 'm hier.