Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Vanaf 20/6: Escher in het graan op ‘t Bildt

Vanaf 20 juni verschijnen grootschalige kunstwerken geïnspireerd op de werken van M.C. Escher in graanakkers op ‘t Bildt. Het platgestampte graan vormt figuren die een ode brengen aan de wereldberoemde graficus.

Tekst: Fries Museum | Foto: Proefkunstwerk in 2017 door Henk Rusman en Marco Goldenbeld / Fries Museum

Vanaf 20 juni verschijnen grootschalige kunstwerken geïnspireerd op de werken van M.C. Escher in graanakkers op ‘t Bildt. Het platgestampte graan vormt figuren die een ode brengen aan de wereldberoemde graficus. Initiatiefnemer Henk Rusman werkt samen met zes andere kunstenaars, die ieder een hectare graanveld tot hun beschikking heeft. In totaal worden er acht kunstwerken gerealiseerd. Het project is onderdeel van Sense of Place en valt samen met de Bildtse Aardappelweken en het participatieproject Planeet Escher, waarmee het Fries Museum allerlei op Escher-geïnspireerde projecten verzamelt.

Voor initiatiefnemer Henk Rusman is het landschapsproject genaamd Ode aan M.C. Escher in het graan een droom die werkelijkheid wordt. De beeldend kunstenaar woont al jarenlang in ´t Bildt en maakt hier zijn monumentale beelden van staal en steen. Geïnspireerd door het graan maakte hij vorig jaar al een proefkunstwerk in samenwerking met kunstenaar Marco Goldenbeld. Voor 2018 heeft Rusman het grootser aangepakt en meerdere collega kunstenaars o.a. uit ´t Bildt gevraagd Escheriaanse ontwerpen te leveren voor de graankunst. Van 6 tot 20 juni zijn de kunstenaars samen met een groep vrijwilligers bezig met het maken van de graankunst. Op 20 juni wordt het laatste graan platgestampt en zijn alle kunstwerken van Ode aan M.C. Escher in het graan te zien.

Reuzenrad

De kunstwerken zijn nog tot en met 15 augustus te zien in ’t Bildt. Een aantal van de graanakkers zijn goed zichtbaar vanaf de Oude Bildtdijk. Voor wie het werk van grote hoogte wil bekijken kan vanaf 29 juni t/m 8 juli terecht in een reuzenrad, welke een prachtig uitzicht over de graankunst en de omgeving biedt. Ook is er een live-feed aanwezig op het reuzenrad die te bekijken is op de website van Omrop Fryslân.

Samenwerkingen

Met de kunstwerken in het graan wil Henk Rusman ´t Bildt “als bijzonder woon- en akkerbouwgebied centraal stellen en een ode brengen aan het artistieke werk van M.C.Escher” aldus de beeldend kunstenaar. Verschillende landeigenaren hebben hun graanakkers beschikbaar gesteld voor de kunstwerken en lokale ondernemers uit ´t Bildt zijn samengekomen om het reuzenrad te realiseren. Ook is het project een programmaonderdeel van Sense of Place, die culturele landschapsprojecten rondom het waddengebied organiseert. Het project sluit ook naadloos aan bij Planeet Escher, een project van het Fries Museum. Met het participatieproject wil het museum mensen wil uitdagen zich te laten inspireren door het werk van M.C. Escher en zelf creatief aan de slag te gaan. De periode waarin de graanwerken te zien zijn valt samen met de Bildtse aardappelweken, waar met kunst, poëzie en andere activiteiten het Bildt in het zonnetje wordt gezet.

Er zijn kunstwerken te zien van: Henk Rusman, Bowe Roodbergen, Marco Goldenbeld, Ria Groenhof, Hans Kuiper, Rinus Roelofs en Roland de Jong Orlando.

Planeet Escher wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân, het Nieuwe Stads Weeshuis en stichting Zabawas.

sense-of-place.eu/escher-in-het-graan

Ook leuk: 29/6 - 8/7: Escher op reis naar 't Bildt