Lifestylemagazine over Noord-Nederland

29/6 - 8/7: Escher op reis naar 't Bildt

Vanaf komende vrijdag rijdt er elke dag een Arriva-bus van het Fries Museum naar het landschapsproject een ode aan M.C. Escher in het graan op ‘t Bildt. Daar zijn in graanakkers grootschalige kunstwerken te zien, geïnspireerd op zijn werken.

Tekst en foto: Fries Museum

Vanaf komende vrijdag, 29 juni, rijdt er elke dag een Arriva-bus van het Fries Museum naar het landschapsproject Een ode aan M.C. Escher in het graan op ‘t Bildt. Daar zijn in graanakkers grootschalige kunstwerken te zien, geïnspireerd op werken van de wereldberoemde graficus. Een busretour kost tien euro en is inclusief toegang tot het reuzenrad, waaruit de indrukwekkende kunstwerken het beste te zien zijn. Reserveer de bustickets makkelijk online via de website van het Fries Museum.

De directe busverbinding tussen het Fries Museum en de graankunst in ’t Bildt is een samenwerking tussen het Fries Museum en Arriva Touring. De Escher-bus vertrekt 29 juni t/m 8 juli dagelijks van het Beursplein en rijdt direct naar de graanakkers in ‘t Bildt. Eenmaal aangekomen hebben de busreizigers een uur de tijd om de graankunst te bewonderen. Ook de omgeving is zeer de moeite waard, ’t Bildt is een van Nederlands oudste polders en de omgeving is rijk aan creatieve kunstprojecten. Een uitgelezen kans om het Friese platteland onder de aandacht te brengen bij bezoekers van de populaire tentoonstelling Escher op reis in het Fries Museum.

Escher in het graan

Voor initiatiefnemer Henk Rusman is het landschapsproject Ode aan M.C. Escher in het graan een droom die werkelijkheid wordt. De beeldend kunstenaar woont al jarenlang in ´t Bildt en maakt hier zijn monumentale beelden van staal en steen. Rusman heeft meerdere collega-kunstenaars o.a. uit ´t Bildt gevraagd Escheriaanse ontwerpen te leveren voor de graankunst. Een aantal werken is zichtbaar vanaf de Oude Bildtdijk, maar het beste te zien vanuit het reuzenrad.  het kunstproject spectaculair vastgelegd in een dronevideo, te zien op de website van het Fries Museum. Met de kunstwerken in het graan wil Henk Rusman ´t Bildt, als bijzonder woon- en akkerbouwgebied, centraal stellen en een ode brengen aan het artistieke werk van M.C. Escher.Verschillende landeigenaren hebben hun graanakkers beschikbaar gesteld voor de kunstwerken en lokale ondernemers uit ´t Bildt zorgen samen voor het reuzenrad.

Het project is een programmaonderdeel van Sense of Place, die culturele landschapsprojecten rondom het waddengebied organiseert. Het project sluit naadloos aan bij Planeet Escher, een project van het Fries Museum. Met het participatieproject wil het museum mensen uitdagen zich te laten inspireren door het werk van M.C. Escher en zelf creatief aan de slag te gaan. De periode waarin de graanwerken te zien zijn valt samen met de Bildtse aardappelweken, waar met kunst, poëzie en andere activiteiten het Bildt in het zonnetje wordt gezet.

2018 = M.C. Escher 

Dit jaar staat Leeuwarden in het teken van Escher. Naast de grote tentoonstelling van zijn werk Escher op reis presenteert het Fries Museum nog het hele jaar de tentoonstelling Phantom Limb: art beyond Escher en het participatieproject Planeet Escher. In het project Planeet Escher worden mensen uitgedaagd om zich te laten inspireren door de beroemde graficus M.C. Escher en zelf creatief aan de slag te gaan. Verschillende projecten zijn al gerealiseerd en aangesloten bij Planeet Escher, zoals de grootste gehaakte deken van de wereld en de populaire straattekeningen van Leon Keer in de binnenstad van Leeuwarden. Alle projecten worden nog het hele jaar verzamelt op  planeetescher.nl.

Arriva trotse hoofdsponsor Leeuwarden-Fryslân 2018

Arriva is trotse hoofdsponsor van Leeuwarden-Fryslân 2018. Arriva verbindt Friesland aan Nederland en aan de rest van Europa. Leeuwarden-Fryslân 2018 is een uniek cultureel jaar, met hele mooie evenementen waar de vervoerder met haar dienstverlening een grote bijdrage aan levert.

Klik hier om de dronevideo te bekijken van het project.

Planeet Escher wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân, het Nieuwe Stads Weeshuis en stichting Zabawas.

Ook leuk: Vanaf 20/6: Escher in het graan op ‘t Bildt