Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Vanaf 22 februari: de IJsfontein

Op vrijdag 22 februari wordt de IJsfontein van beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer op de Markt in Dokkum geopend.

Tekst: Provincie Fryslân | Foto: Birthe Leemeijer

Op vrijdag 22 februari wordt de IJsfontein van beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer op de Markt in Dokkum geopend. Hiermee is de nieuwe Elfstedentocht langs de 11 fonteinen een feit. De IJsfontein blijft het hele jaar door aan, de overige tien zullen eind maart weer worden aangezet.

Iedere dag anders

De IJsfontein in Dokkum is veranderlijk als het weer en geen dag hetzelfde. Afhankelijk van de temperatuur, de luchtvochtigheid, de wind, neerslag en zonnekracht groeit en smelt het ijs. De energie van de fontein wordt via zonnepanelen opgewekt. De vorm van de koperen fontein is zo gemaakt dat met de beschikbare energie een maximale hoeveelheid ijs kan worden gevormd. Miljoenen jaren aan evolutie in de plantenwereld hebben de basis gelegd voor deze fibonaccivorm die voor optimale schaduwwerking zorgt. De IJsfontein wordt omringd door bomen die rood kleuren in het najaar. 

Achtergrond

De Markt waar de fontein is geplaatst is een historisch beladen plek. Bonifatius werd bij Dokkum vermoord. Na zijn dood werd een terp opgeworpen die meer dan duizend jaar functioneerde als begraafplaats.  Bonifatius probeerde tevergeefs de Friezen te bekeren. Hij hakte de Donareik om die door hen werd vereerd en verbrak daarmee een heilig verbond dat de mensen voelden met de natuur. De indirecte gevolgen daarvan, de veranderingen in het klimaat en het uitblijven van de Elfstedentocht vormen een belangrijke basis voor het ontwerp van Birthe Leemeijer.

Birthe Leemeijer (Amsterdam 1972) 

Het werken in de open ruimte is voor Birthe Leemeijer de ideale conditie om de betekenis van de kunst en haar plaats in de wereld te bevragen. Het kunstwerk is daar blootgesteld aan veel verschillende perspectieven en invloeden die haar betekenis kunnen kleuren. Daarnaast speelt de aanwezigheid van de natuur en de waarde die we daaraan toekennen een essentiële rol in haar werk. Belangrijke werken die zij realiseerde zijn onder andere L’Essence de Mastenbroek (2005-2012), De onbegrensde tuinen (2013), Vanishing Staircase (2018). Voor meer informatie zie www.birtheleemeijer.nl.

11fountains

11fountains is een van de belangrijkste kunstprojecten van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa. De elf fonteinen zijn nieuw cultureel erfgoed. Het project wordt ondersteund door de Provincie Fryslân en de zes betrokken gemeenten.