Lifestylemagazine over Noord-Nederland

28 september: Flaeijelfeest

Stilzitten is op de 43de editie van het Flaeijelfeest geen optie!

Tekst: Redactie Noorderland | Foto: Organisatie Flaeijelfeest

Stilzitten is op de 43de editie van het Flaeijelfeest geen optie! Er staan weer talloze demonstraties en shows op het programma en bezoekers kunnen ook genieten van de Boerenoptocht, vier kilometer aan rijdend antiek. Het thema van dit jaar is "arbeid", om te laten zien wat mensen rond 1920 voor arbeid moesten verrichten om een bestaan te kunnen opbouwen.

Precies 100 jaar geleden ging de Arbeidstijdenwet voor volwassenen van kracht, waarin maximale werktijden werden opgelegd. Helaas werd dit nog steeds niet altijd nageleefd, en ook thuis moest men noeste arbeid verrichten om te kunnen (over)leven. Dat is heel wat anders dan nu! Nu ploffen we na onze achturige werkdag op de bank en klagen we over stress. Flaeijelfeest laat zien dat het er vroeger toch echt heel anders aan toe ging. 

Tevens is het dit jaar het 100-jarige jubileum van de sterfdag van Domela Nieuwenhuis. Hij zal voor dit evenement weer even tot leven gewekt worden en de bezoekers toespreken over het thema "arbeid". Hij was voorvechter van het algemeen kies- en stemrecht en hij maakte zich sterk voor de gewone arbeider.

Een bezoek aan het Flaeijelfeest neemt je mee terug in de tijd naar de 20ste eeuw. De demonstraties staan in het teken van zaaien en oogsten en wat er allemaal nodig was in die tijd om een mooi gewas van het land te kunnen halen. Ook worden er oude ambachten gedemonstreerd, zoals brood bakken in een ouderwetse bakkerij en lesgeven met telramen en het welbekende "Leesplankje van Hoogeveen", waarvan menig mens de hele "Aap, noot, mies"-rij nog kan oplepelen. Op het plein is straattheater, ouderwetse kermisattracties en muziek.

Liefhebbers van oude werktuigen en tractoren kunnen hun hart ophalen op het zogenaamde trekkerterrein, waar honderden ouderwetse en zeldzame tractoren worden tentoongesteld. Ook hier worden demonstraties gegeven met alle wagens.

Meer informatie: www.flaeijel.frl

Bezoekadres: Schoterlandseweg 10-12 in Nieuwehorne

Entree: vanaf 13 jaar EU 10,- per persoon.

Parkeren, toiletten gratis.