Lifestylemagazine over Noord-Nederland

9 november: Duistere avond in het Fries Museum

Ontdek het museum in het donker: op zaterdagavond 9 november blijft het Fries Museum tot 22.00 uur open onder het mom Discover the Dark.

Tekst: Redactie Noorderland | Beeld: Fries Museum

Ontdek het museum in het donker: op zaterdagavond 9 november blijft het Fries Museum tot 22.00 uur open onder het mom Discover the Dark. De lichten gaan uit en de zaklampen aan, dus je mag er alleen onder begeleiding in. Vanaf 18.00 uur start ieder kwartier een rondleiding voor jong en oud.

Reserveer snel, want er is maar beperkte ruimte in de rondleidingen. Tijdens de rondleiding in het donker ontdek je op een hele bijzondere manier de tentoonstelling Wij Vikingen. In het donker lijkt het museum tot leven te komen: van Vikingen tot beroemde Friezen. Er is ook een spannend element aan verbonden: er loopt een bewaker rond door het museum die je maar beter kunt ontwijken. Leuk voor alle leeftijden! Je maakt de avond compleet met een Vikingfilm en een Rodulf de Viking speciaalbier in Café Thús. Vooraf tickets reserveren is aanbevolen. Alle tickets voor de zaklamptours uitverkocht? Kom gerust langs, de rest van het museum is ook open.

Diezelfde dag worden er tijdens het Noordelijk Film Festival ook de leukste Vikingfilms vertoond. Voor de jongsten onder ons wordt Wickie en de schat van de goden gedraaid, en de volwassenen kunnen naar Valhalla Rising om 22.00 uur. Voor de ultieme Viking-beleving combineer je de film(s) en de workshop uiteraard met een bezoek aan de tentoonstelling overdag, waar je 2,50 euro korting krijgt op vertoon van een filmfestivalticket!

Nog tot en met 15 maart 2020 presenteert het Fries Museum in Leeuwarden de tentoonstelling Wij Vikingen. Aan de hand van archeologische schatten ontdekt de bezoeker dat ‘Viking’ geen volk, maar een levensstijl was. Deze levensstijl omvatte meer dan alleen de beruchte plunderingen. De Vikingen waren namelijk ook zeer bedreven handelaren met een uitgebreid netwerk, waar ook de Nederlandse kustbewoners van profiteerden. Het kwam zelfs voor dat Nederlanders zich bij de Vikingen aansloten en deelnamen aan hun rooftochten. In Wij Vikingen vertellen meer dan 500 objecten uit binnen- en buitenland over de complexe relatie tussen de Nederlandse kustbewoners en Vikingen.

Meer info en boeken: www.friesmuseum.nl