Lifestylemagazine over Noord-Nederland

vanaf 14 februari: Tentoonstelling WaterWereld

Jopie Huisman tekende het riet, de lisdodden, kale boompjes, het water bij nacht. In fijne pen- en potloodtekeningen, stemmige olieverf en dromerig aquarel legde hij zijn waterwereld vast.

Tekst: Redactie Noorderland | Beeld: Jopie Huisman Museum

Veel mensen, ook buiten Friesland, hebben een bepaald gevoel bij de Friese wateren. Zo ook kunstenaar Jopie Huisman. Hij bracht veel uren door op de Holle Mar bij Workum, waar hij naast vissen ook veel schilderde.

 ‘Ik voel me gelukkig, elke dag weer. Het enige wat ik nodig heb is mijn shaggie, m’n bootje en m’n hengel.’ Jopie Huisman tekende het riet, de lisdodden, kale boompjes, het water bij nacht. In fijne pen- en potloodtekeningen, stemmige olieverf en dromerig aquarel legde hij zijn waterwereld vast. Speciaal voor de tentoonstelling is een selectie gemaakt van zijn mooiste waterlandschappen.

Het Friese water heeft ook vele andere kunstenaars geïnspireerd. In de tentoonstelling worden Jopie’s waterlandschappen gespiegeld aan die van zijn collega-kunstenaars. Jopie was een rasverteller, hij kon net zo bevlogen praten als schilderen. Met zijn uitspraken en verhalen - die te horen zijn in de audiotour - weet hij de museumbezoekers écht te raken. Uit de talloze reacties in het gastenboek blijkt dat een bezoek aan het Jopie Huisman Museum voor velen een bijna spirituele ervaring is. ‘Ik ben voor de eerste keer in het museum. Ik ga ontroerd weer naar huis. Wat een mooi mens en kunstenaar.’ Ook in WaterWereld zijn enkele hedendaagse kunstenaars aan het woord. In de audiotour vertellen zij over hún watergevoel. Zo geven zij – net als Jopie – hun waterlandschappen een extra dimensie.

Waterlandschappen in ‘waterverf’: het is een intrigerende combinatie. Om die reden is het Jopie Huisman Museum een bijzondere samenwerking aangegaan met het International Watercolor Society Holland en de Noordelijke Aquarellisten. Op uitnodiging van het museum trokken afgelopen zomer tien aquarellisten naar Friesland om de sfeer van het water ‘in water’ te vangen. Dorata Bousquet, Riny Bus, Hans Groeneveld, Gerard Hendriks, Carla de Korte, Johan Meeske, Jan Min, Marjan Nagtegaal, Hannie Rieuwerts, Jan Velthuis nemen de bezoeker mee in hún watergevoel.

Kijk voor meer informatie op www.jopiehuismanmuseum.nl