Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Toeren door de provincie: langs de lekkerste adressen van Drenthe

Deze provincie herbergt véél culinaire en culturele verrassingen. Tijd om op tour te gaan langs het lekkerste van Drenthe! 

Drenthe

Eeuwenoud landhuis

Op minder dan 10 minuten rijden van het Drentse koloniedorp Veenhuizen – het bezoeken waard! – vind je Westervelde, een authentiek esdorp met een brink dat een en al historie ademt. Westervelde telt slechts 70 huizen en één hotel-restaurant: De Jufferen Lunsingh. Dat is gevestigd in Huis te Westervelde, een landhuis dat vanaf de 17de eeuw in bezit was van de invloedrijke Drentse familie Lunsingh. Het is een heerlijke plek om te overnachten en op herfstige dagen neer te strijken bij de open haard in de zogenoemde Cognackamer. ’s Avonds geniet je hier van een dagelijks wisselend “Jufferenmenu” met producten uit de omgeving en eigen moestuin.

Foto: De Jufferen Lunsingh

Lokaal lekkers

Een leuk adres voor onderweg is de Balloohoeve in Balloo. In deze boerderijwinkel koop je onder meer Drentse mosterd en honing, kaas van een biologische kaasmakerij, versgebakken brood en koeken, groenten uit eigen tuin en verse eieren van de kippen die vrij op het erf scharrelen. Het vlees komt van eigen koeien die van april tot en met september op het Balloërveld en de Kampsheide grazen.

Een andere lekkere, culinaire stop voor onderweg vind je in Bovensmilde, ten westen van Assen. Aan de weg staat een kraampje met de zelf verbouwde verse knoflook van Tom Rispens en Bianca Kleine, die samen een akkerbouw- en pluimveebedrijf runnen. Tip: neem voor thuis wat Smildeger Knoflook mee.

Verse knoflook. Foto: Adobe Stock

Voor onderweg

Drenthe heeft ruim 2000 kilometer aan fietspaden. Grote kans dat je tijdens een fietstocht ook boerderijwinkels met streekproducten of zelfbedieningsstalletjes langs de weg tegenkomt. Drenthe heeft er namelijk veel. Stalletje Stieltjeskanaal bijvoorbeeld. Daar koop je groenten en fruit uit eigen tuin, maar ook jam, siroop, zoetzuur en zelfs huisgemaakte sambal. Je bedient jezelf en betaalt contant of met een Tikkie. Zelf groente en fruit plukken mag ook. Er staan mandjes klaar die je daarvoor kunt gebruiken.

Voor een lekkere verleiding moet je in Emmen zijn. Daar maken Edel, Rien en Robby Prinsen van Krokettenkunst hun ”hunebedjes”, mini kroketjes in de vorm van een keitje. Dit is niet zomaar een vette hap, maar een snack met een dun, knapperig jasje rondom een verfijnde vulling van bijvoorbeeld Parmezaan met truffel, wild, Hollandse garnalen, zalm, paling of bospaddenstoelen. Je kunt ze in de winkel in Emmen ingevroren kopen of op vrijdagmiddag proeven, want dan staat de frituurpan aan.

Na een dag buitenlucht en beweging is Herberg De Aelderstroom in Zweeloo ook een goede plek om te ontspannen en heerlijk te eten met uitzicht over het Drentse stroomdallandschap. Van woensdag tot en met zaterdag ben je er welkom voor een diner; op zondagen kun je hier ook terecht voor een driegangenlunch. Beide worden geserveerd in de voormalige jachtkamer, de oude stal of zelfs in de schaapskooi. Op zomerse dagen kun je ook eten in de weelderige tuin. Bij kaarslicht!

Krokettenkunst. Foto: Adobe Stock

Drentse wijn

Wijngoed Havelte van Peter en Winie Pels behoort tot de betere wijngaarden in Nederland. Met hun wijnen won het echtpaar namelijk al verschillende prijzen. De wijngaard telt 1 hectare aan wijnstokken van druivensoorten als Regent, Cabernet-Cantor, Johannitter en Souvignier-Gris. Elke zaterdag is het mogelijk om een bezoek te brengen. Wil je op een andere dag komen, dan moet je van tevoren even een afspraak maken. Blijven slapen kan ook: Wijngoed Havelte heeft een eigen bed & breakfast, mét een schitterend uitzicht over de wijngaard.

Een andere aanrader in de buurt is een wandeling door de lommerrijke tuinen van landgoed De Havixhorst in De Schiphorst. In het beeldenpark zijn prachtige beelden te zien van kunstenaars als Pieter d’Hont, Eric Claus, Jan Bronner en Charlotte van Pallandt. Tip: je vindt hier ook een luxe vijfsterrenhotel en een heerlijk restaurant.

Voor wat meer levendigheid vind je hier op een steenworp afstand de stad Meppel, die met grachten als Prinsengracht, Keizersgracht en Heerengracht soms ook het “Mokum van het noorden” wordt genoemd. Slenter er over gezellige pleinen en langs het water dat de eeuwenoude pakhuizen weerspiegelt. De moeite waard is een bezoek aan de molenwinkel van Molen de Weert. Die heeft een rijk assortiment aan op de molen gemalen meelproducten zoals bloem voor zoete of hartige baksels, pannenkoekenmeel, griesmeel, spelt en zemelen. Een etentje in restaurant Sukade, dat huist in een fraai pakhuis aan de Stoombootkade, is een mooie afsluiter van je dagje uit in deze Drentse stad.

De Havixhorst. Foto: Max de Krijger

De Hondsrug

‘Berend Botje ging uit varen met zijn scheepje naar Zuidlaren’, zo luidt het eeuwenoude kinderliedje. Zuidlaren gedenkt Berend Botje met een standbeeld in de Stationsstraat. Een replica welteverstaan, want het origineel staat in Museum de Wachter, een olie- en korenmolen. Zuidlaren ligt op de Hondsrug, een 70 kilometer lange heuvelrug in het noorden van Drenthe. Het gebied is rijk aan meanderende beekjes, waarvan de Drentsche Aa het bekendst is. Neem voor onderweg een flesje AnLéau mee. Dit zuivere mineraalwater komt uit twee bronnen in het beschermde waterwingebied Annen/Breevenen op de Hondsrug.

Tip: echt Drents brood of een typische Zuidlaarderbol haal je bij Bakkerij Feenstra in Zuidlaren. Voor de fijnproever mag bovendien een bezoek aan sterrenrestaurant De Vlindertuin niet ontbreken. Je eet er in een sfeervolle Saksische boerderij in het hart van het dorp.

Foto: De Vlindertuin

Meer tips

Meer over Drenthe lezen? Deze culinaire reportage verscheen in de Drenthespecial van Noorderland. Dit speciale nummer is te koop via onze webshop en ligt nog tot 1 oktober 2024 in winkels in heel Nederland. In deze editie spraken we met museumdirecteur Harry Tupan, bezochten we Veenhuizen, sommen we de meest pittoreske dorpen in Drenthe op en testen we de beste fiets- en wandelroutes. Dit, en nog veel meer, lees je nu in onze nieuwste Drenthespecial!

Culinair
  • Lekker500
  • Eigen beeld, Adobe Stock