Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Verborgen parel: het pittoreske dorpje Onstwedde

Een Gronings dorpje mídden in de natuur. 

Onstwedde

Op de redactie van Noorderland zijn we trots dat we in het noorden wonen. We gaan dan ook regelmatig zelf op pad in Groningen, Friesland en Drenthe. Niet alleen maar naar de bekende plaatsjes en hotspots, maar ook naar de verborgen parels. We slaan de snelweg over en rijden binnendoor langs dorpen en plekken waar je zelden iemand over hoort. Zo kwamen we terecht in Onstwedde, een verrassend dorpje met een bijzonder museum, een unieke kerk en wel heel mooie wandelroutes. Kijk je met ons mee?

Onstwedde

Op een zonnige woensdagmiddag rijden we de Dorpsstraat van het Groningse dorpje Onstwedde in. Met zo'n 3000 inwoners is het niet groot, maar het is ons meteen duidelijk dat hier genoeg leven is. We rijden langs een bakker, slager, schoenenwinkel en een supermarkt. Met de glooiende straat, hier en daar oude huizen en het groen krijgen we er zelfs vakantiegevoel van. Zullen we hier even stoppen?

In de Dorpsstraat vinden we het terras van snackbar 't Wold. Het ziet er gezellig uit, dus we gaan er een eierbal eten – we zijn immers in Groningen. De dorpelingen fietsen ons voorbij, naast ons kletsen twee oudere dames met elkaar in het Grunnegs. In zo'n leuk dorpje moet vast nog meer te zien zijn, dus we nemen de benenwagen en gaan op onderzoek uit. Onderweg komen we langs een krijtbord op de stoep: 'Museum Slaaitn'hoes' staat er. We volgen de pijl.

Museum Slaait'nhoes

Op een onverhard laantje, schuilgaand achter het groen, staat een Saksische vakboerderij. Met zorg heeft eigenaar Geert Nieuwenhuis antieke (landbouw)spullen uit de regio verzameld en opgeknapt, die hij tentoon stelt in zijn schuur: Museum Slaait'nhoes. Bij binnenkomst wordt ons wel even gevraagd of we "plat" verstaan, waarna alles in het Gronings wordt verteld. We verbazen ons over de misschien wel honderd scheuvels – ofwel schaatsen – aan het plafond, en gaan weer weg met de kennis dat klompen wél lekker kunnen zitten. Voor €5 euro entree per persoon hebben we ons prima vermaakt.

De Juffertoren

De torenspits van een kerk lonkt. We wandelen naar de zogenoemde Juffertoren, onderdeel van de Nicolaaskerk. Het 16de-eeuwse bouwwerk is van ver te zien en vormt al eeuwen een baken. De torenspits is niet bedekt met dakpannen, maar gemetseld. Ooit stonden er drie van zulke torens in Groningen: het verhaal gaat dat drie rijke zussen hun leven aan het geloof wilden wijden en zich voornamen om op verschillende plekken een toren te bouwen. Deze moesten op elkaar lijken; als zussen. De toren in Holwierde is helaas afgebroken, maar in Schildwolde staat ook nog een juffer.

Ter Wupping

We sluiten onze dag af met een wandeling, want vanaf het dorp loop je zo de natuur van Westerwolde in. Over onverharde paden wandelen we door een landschap van essen en beekdalen, met veel hoogteverschil. Het uitzicht is fantastisch, vooral vanaf de uitkijktoren. Onderweg kruist bijna niemand ons pad, ook al zijn we wel een paar uur onderweg. Daarmee zijn onze vermoedens bevestigd: Onstwedde is een verborgen parel. Onontdekt, maar prachtig in haar eigen recht.

Cultuur
  • Marketing Groningen - Marcel Kerkhof