Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Op de pedalen door de Weerribben-Wieden

En ontdek zo een natuurgebied van wereldklasse.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Bertrik Hakvoort - Marketing Oost 

Nog maar kort geleden slingerden rookpluimen hier boven bedrijvig rietland. Toefjes in ijzige lucht, als korte vredessignalen. Diep in je neus bleef de geur van ruigte hangen; grassen, braam en maaiafval. “Rook in de ribben” noemen ze het hier. Toen was het spitsuur voor de rietsnijders, de stoffeerders van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Met ruim 10.000 hectare het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa én een groen lusthof voor fietsers.

Nu waait er een nieuwe wind. We inhaleren de lente. Moeras- en bosvogels zingen weer hun hoogste lied, zachtjes wuift het prille elzengroen, wilgen schudden hun lichte pruik en bij vlagen kan de jas al onder de snelbinders. Het grote geluk van de fietser. De déélfietser wel te verstaan. Want voor een verkenning van het Weerribben-Wiedenland hoeft je eigen rijwiel niet perse mee van huis.

Verspreid over de regio huur je nu eenvoudigweg een e-bike die je naar wens ergens onderweg ook weer kunt stallen. Prima systeem voor korte ritjes van even snel A naar B, maar natuurlijk net zo goed geschikt voor een hele recreatieve dag onder de pannen in dit weergaloze decor. Zeker nu het netwerk van hubs (centrale locaties waar duurzaam deeltransport samenkomt) groeit in Noord-Nederland, met Steenwijkerland – waartoe Nationaal Park Weerribben-Wieden behoort – als absolute koploper.

De Auken

Waarom zou je niet met de trein komen? Wel zo relaxed. Wij stippelden een stevige route uit van zo’n 65 kilometer en trappen af op het Stationsplein in Steenwijk. Hoofdstadje van een nationaal park van “wereldklasse” (ofwel met internationale aantrekkingskracht) dat feitelijk al meteen in de achtertuin begint.

Na een klein kwartiertje fietsen (over de Steenwijker Kamp en Gasthuisdijk) is hoogwaterzone De Auken je eerste kennismaking met Weerribben-Wieden. Een vogeleldorado onder de rook van het vestingstadje, je ziet het met eigen ogen als je de fiets even stalt en een korte wandelroute naar de uitkijktoren maakt.

Verder lezen

Meer lezen? Het volledige verhaal hierover verscheen in Noorderland 2024-4. Deze voorjaarseditie is te koop via onze webshop en ligt tot 14 mei 2024 in winkels in heel Nederland. Voor deze editie bezochten we de Dekema State in Friesland, maakten we heerlijke voorjaarsrecepten en volgden we de Aspergeroute in Groningen. Haal dit nummer snel in huis!