Tekst: Guus Weggemans | Fotografie: Adobe Stock
Staat er een bezoek aan het Nederlandse Waddengebied op de planning? Of je nu naar de eilanden gaat of de kust op het vasteland bezoekt: hier valt altijd iets moois te ontdekken. In de nieuwste Waddenspecial van Noorderland tippen we de leukste (uit)tips, adressen en... routes! Strek de benen of stap op de pedalen en volg de mooiste routes in het Waddengebied. Tijd om eropuit te gaan!
Smullen op Schiermonnikoog
Misschien ken je Schiermonnikoog al vanwege de kenmerkende natuur op het eiland: het wordt weleens beschreven als "het laatste stukje wildernis" van Nederland. Dat het kleinste Waddeneiland zich ook goed leent voor een culinaire fietsroute, is nog niet bij iedereen bekend. Des te leuker – en smakelijker – om op ontdekkingsreis te gaan en de unieke producten van "Schier" te proeven.
Deze route, die zo'n 19 kilometer lang is, voert je onder meer langs de zelfpluktuin, en kaasmakers en de bakkerij van het eiland. Daarnaast serveren de diverse restaurants langs de route allerlei lokale specialiteiten.
Terp van de toekomst in Noordoost-Friesland
Ze zijn kenmerkend voor het Friese landschap: door mensen aangelegde woonheuvels, beter bekend als terpen. Eeuwenlang zorgden deze verhogingen ervoor dat haar bewoners de voeten droog hielden bij hoogwater. Met deze wandelroute begin je op de historische terp van Hegebeintum, de hoogste van Nederland.
Door de latere aanleg van zeedijken hebben terpen hun oorspronkelijke functie verloren, maar dat betekent niet dat de heuvels nu overbodig zijn. Sterker nog: de inwoners van het dorp Blije besloten in 2011 om een nieuwe buitendijkse terp aan te leggen: de Terp fan de Takomst. Het is een belevingsplek, waar je meer leert over hoe de bevolking al eeuwen samenleeft met het water. Uiteraard biedt het monument fantastisch uitzicht over de Waddenzee. Met deze wandelroute van Visit Wadden kom je er langs.
Wandelen bij de Kiekkaaste in Groningen
Op de grens van de provincie Groningen en Duitsland bevindt zich de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland: de Kiekkaaste. Vanaf hier heb je een ongekend mooi uitzicht over de Dollard, een zeearm van de Wadden vol kwelders en slikvelden. Deze hoek van Nederland leent zich uitstekend voor een mooie wandeltocht door de natuur.
Aan het begin van deze wandeling (13 kilometer lang) kun je direct het indrukwekkende kunstwerk De Waaiboei van Martin Borchert bewonderen. Lopend over het Marcelluspad bereik je de Kiekkaaste, vanwaar je geniet van een weids panorama over de Dollard. Met een beetje geluk spot je de vogels die zich in het waterrijke gebied thuis voelen.
Ontdek het Boswachterspad op Terschelling
Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je de échte, ruige natuur van het Waddengebied van dichtbij beleven? Dan is het Boswachterspad, zo'n 11 kilometer lang, van Staatsbosbeheer een aanrader. Beklim hoge duinen en betreed uitgestrekte strandvlaktes die met het getij mee veranderen. Door weer en wind beleef je de natuurlijke rijkdom van Terschelling op een buitengewone manier.
Vanaf de top van de duinen kijk je weids uit over de Noordzee en de zandbanken: een mooie kans om rustende wadvogels en zeehonden te spotten. Let wel, deze route is uitdagend, want je begeeft je voornamelijk over onverharde paden en midden in de natuur.
Fiets de Amelandroute
Een rondje Ameland leent zich uitstekend voor een afwisselende fietstocht. Met de speciale Amelandroute van de ANWB fiets je langs glooiende duinen en karakteristieke dorpjes: een mooie combinatie van natuur en cultuur. Bij de imposante Waddenzeedijk heb je zicht op de vroegere slenk, die het eiland ooit opsplitste in twee delen.
Onderweg bezoek je de vier plaatsen van Ameland, die elk iets bijzonders te bieden hebben. ANWB-leden riepen Hollum in 2020 nog uit tot een van de mooiste dorpen van Nederland. Wat ons betreft terecht, gezien de mooie uitstraling en rijke geschiedenis van dit Waddendorp. De Amelandroute is echt een fietstocht van formaat, waarvan je het hele jaar door kunt genieten.