Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Vanaf nu in de winkels: nieuwe Waddenspecial van Noorderland

Haal 'm nu snel in huis!

Tekst en foto: redactie Noorderland 

De nieuwste editie van Noorderland, die helemaal in het teken staat van het (Nederlandse) Waddengebied, is vanaf nu te koop in de winkels. Ook is deze nu gemakkelijk te bestellen via onze eigen webshop. Zo hoef je de deur niet uit! 

Wereldklasse

Het Wad viert dit jaar feest: het gebied werd 15 jaar geleden door Unesco bekroond met het prestigieuze Werelderfgoed-predicaat. Nergens anders vind je zo’n dynamisch landschap als hier. En daarmee pronken de Wadden opeens op het lijstje met andere wereldberoemde natuurgebieden, zoals het Yellowstone Park in The States en het Great Barrier Reef in Australië. We reizen de hele wereld over om dit natuurschoon te bewonderen, terwijl we dichter bij huis ook een natuurgebied van wereldklasse hebben. Het Wad is dus een gebied om trots op te zijn, maar ook een om goed te koesteren.

Want nu lijkt die voorname positie flink onder druk te staan. De komende maanden wordt duidelijk of de gas- en zoutwinning in de Waddenzee doorgaan. Zo ja, dan dreigt het Wad de Werelderfgoed-status te verliezen, zo maakte Unesco afgelopen jaar al bekend.

Het Wad verandert langzaam in een gebied vol spanningen, terwijl het voor veel toeristen júíst synoniem staat aan rust; het zorgeloze. Lekker uitwaaien op de eilanden en even alles achter je laten; wie kent dat gevoel nu niet? Zo beschrijft schrijver Mathijs Deen: ‘Je laat het rationele achter je; even geen plichten, even geen verantwoordelijkheden. De boot komt los van het land en los van je zorgen.’

De schoonheid

Zelden was dat gevoel van zorgeloosheid zo dubbel. Een goed moment voor deze speciale editie, waarin de schoonheid van het Waddengebied centraal staat. Een gebied dat zoveel méér behelst dan alleen de eilanden, maar juist óók op het vasteland z’n charme toont.

Zo reisde schrijfster Jolanda de Kruyf op de fiets van Groningen-Stad naar de Waddenkust en bezocht Marloes de Moor Nationaal Park Lauwersmeer. Verder namen we de boot naar het Duitse “buureiland” Borkum, gingen we waddenvogels spotten en sommen we de leukste adressen en uittips op; allemaal om zelf dat heerlijke waddengevoel te ervaren – waar we, hopelijk, nog tientallen jaren van kunnen genieten.