Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Heel goed uit eten in Friesland: 3x onze aanraders

De beste Friese restaurants op een rijtje.

waitress pour red wine in the glass on the table in restaurant

Tekst: Lekker500 | Fotografie: Adobe Stock, Lekker500

Heb je iets bijzonders te vieren of wil je gewoon een keer echt heel goed uit eten in Friesland? Restaurantgids Lekker500 zet jaarlijks de beste restaurants van Nederland op een rijtje. Noorderland licht drie van de beste restaurants van Friesland voor je uit.

De Heeren van Harinxma, Beetsterzwaag

Dineren bij De Heeren van Harinxma is een bijzondere aangelegenheid: korte broeken, slippers, petten of hoeden zijn dan ook niet toegestaan. Niet gek, want voor dit chique restaurant, gelegen op Landgoed Lauswolt, trek je met alle plezier je beste outfit aan.

Chef Arjan Bisschop kookt met ingrediënten uit eigen moestuin en uit de directe omgeving. Sommeliers Almar Wessels en Vladimir Sakisyan selecteren daar graag de meest passende wijnen bij. Het is dus goed toeven op dit exclusieve landgoed.

De Heeren van Harinxma bemachtigt dit jaar de 40ste plek in de Lekker500 en voert daarmee de provincie Friesland aan.

Bistro Aragosta, Leeuwarden

Zin om eens op een culinaire wereldreis te gaan? Bij Bistro Aragosta ga je uit eten in Friesland, maar geniet je alsof je in Parijs of New York bent. Patron cuisinier Wouter Brandsema kookt met Franse en Italiaanse invloeden eenvoudige, maar smaakvolle gerechten.

Daarvoor reist hij zelfs af naar Zuid-Europa, waar hij de wijnen, olijven en truffels voor zijn gerechten zelf selecteert. Deze producten worden in Leeuwarden gecombineerd met lokale specialiteiten uit Friesland, zoals verse asperges en Friese kazen.

Restaurant Smink, Wolvega

Restaurant Smink is gevestigd in een voormalig bankgebouw in Wolvega, modern ingericht en met een gemoedelijke sfeer. Chef-kok Jan Smink groeide op als Friese boerenzoon en werkte eerder bij De Librije in Zwolle, dat ook dit jaar door Lekker werd uitgeroepen tot het beste restaurant van Nederland.

Die ambitie neemt Jan mee naar zijn eigen restaurant, waar hij met lokale producten bijzonder creatieve gerechten maakt in de open keuken. Als gast kun je zo helemaal meegenieten met hoe je verrassingsmenu wordt klaargemaakt.

Restaurant Smink staat dit jaar op de 44ste plek in de Lekker500.