Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Heel goed uit eten in de provincie Groningen: 3x onze tips

Deze Groningse restaurants zijn van een hoog niveau.

Empty glasses set in restaurant

Tekst: Lekker500 | Fotografie: Adobe Stock, Lekker500, Chantal Arnts

Lijkt het je wat om eens heel goed uit eten te gaan in de provincie Groningen? Elk jaar zet restaurantgids Lekker500 de beste restaurants van Nederland op een rijtje. Vandaag tipt Noorderland drie restaurants in Groningen die het hebben geschopt tot de exclusieve top 100 van 2024.

Piloersemaborg, Den Ham

Eigenaren Dick en Hilda Soek staan sinds jaar en dag aan het roer van de historische Piloersemaborg in Den Ham: de laatst overgebleven borgboerderij van Nederland. Dick kookt gerechten van niveau met seizoensverse ingrediënten uit de regio, zoals "Het Wonder van Scheemda": een oud Gronings doperwtjesras.

Naast dineren kun je ook overnachten bij de Piloersemaborg. Leuk feitje: als je te paard arriveert, krijgt je trouwe ros onderdak in de borgstal.

De Piloersemaborg staat op plek 66 in de Lekker500 van 2024.

Herberg Onder de Linden, Aduard

Zin om chic uit eten te gaan? Dan moet je bij Herberg Onder de Linden in Aduard zijn. Dit stijlvolle restaurant – gevestigd in een Rijksmonument uit 1735 – is helemaal ingericht met kleurrijke en moderne kunst, waaronder schilderijen van het Groninger landschap.

Steven Klein Nijenhuis en Falk van Essen koken volgens de Franse keuken met oosterse invloeden. Daarbij houden ze rekening met de natuur: zo worden er geen zeldzame diersoorten als paling en tonijn gebruikt. Overnachten behoort ook hier tot de mogelijkheden.

Onder de Linden behaalde plek 48 in de Lekker500 van 2024.

Beste restaurants Noord-Nederland

Noor, Hoogkerk

Op zoek naar het best beoordeelde restaurant van Groningen? Bij Restaurant Noor geniet je van een sterrendiner in de 20ste-eeuwse Theresiakapel van Hoogkerk. Eigenaren Jeroen en Marleen Brouwer leggen het niveau hoog, maar binnen is de sfeer warm en gemoedelijk.

De gerechten worden gemaakt met seizoensgebonden en verse ingrediënten uit eigen tuin. De in zout gegaarde knolselderij is een populaire klassieker, maar ook voor een echte wagyu-biefstuk kun je terecht bij Noor. Naast een uitgebreide wijnkaart kun je ook gaan voor het arrangement met alcoholvrije dranken en sappen.

Noor bemachtigde plek 38 in de Lekker500 van 2024.

Culinair
  • Empty glasses set in restaurant. Part of interior