Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ouderwets lekker: hartige pannenkoeken met kaas en spek

Het perfecte recept voor Nationale Pannenkoekendag.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op: Kookfans
Ham and cheese Pannekoek on wooden table, Dutch pancake is a thin pancake that can be served sweet or savory, There are so many ways to enjoy this easy treat for breakfast or a fun snack.

Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock

Vandaag is het Nationale Pannenkoekdag: het ideale excuus om weer eens lekker ouderwets pannenkoeken te gaan bakken. Om deze dag passend te vieren, deelt Noorderland het recept voor het perfecte pannenkoekenbeslag. Door kaas en spek mee te bakken, wordt de pannenkoek bovendien lekker hartig. Bakken maar!

Ingrediënten:

  • 110 gram bloem
  • 300 milliliter melk
  • 2 eieren
  • Snufje zout
  • Boter
  • Spek
  • Strooikaas
  • Stroop (naar wens)

Zo maak je zelf perfecte pannenkoeken:

  1. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  2. Schenk een scheut melk in de kuil en voeg ook de eieren toe.
  3. Begin in het midden te roeren met een garde. Neem steeds een beetje meel mee, totdat je een glad maar dik beslag hebt.
  4. Als alle klontjes weg zijn, voeg je geleidelijk de rest van de melk toe.
  5. Laat het beslag even rusten en verwarm ondertussen de pan.
  6. Wanneer de pan goed heet is, doe je er een beetje boter in en bak je het spek krokant.
  7. Voeg met een pollepel wat beslag toe aan het knapperige spek. Zorg ervoor dat de hele koekenpan bedekt is met beslag, dus wals de pan rond om dit te bereiken.
  8. Doe het vuur wat lager en wacht totdat de kantjes een beetje los laten. Keer de pannenkoek dan.
  9. Strooi kaas op de omgekeerde pannenkoek en wacht nog twee minuten totdat ook de onderkant gaar is.
  10. Serveer de pannenkoeken en giet er eventueel nog wat stroop overheen. Eet smakelijk!