Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Fietstip op de Wadden: avontuurlijke ontdekkingstocht op Texel

Op de pedalen naar de mooiste plekken van het Waddeneiland.

Bicycles at the Beach

Tekst: Guus Weggemans | Fotografie: Adobe Stock

Even ertussenuit op de fiets? Stap eens op de veerboot naar Texel en ontdek de natuurlijke en het culturele erfgoed van het grootste Waddeneiland. Bewonder de grazende schapen in de polderweides, proef de geschiedenis van de historische dorpen en spot Wadvogels in hun natuurlijke habitat.

Met de fietsroute Dijken en duinen van Texel van de ANWB maak je een rondje over het eiland. Onderweg ervaar je de afwisselende natuur van de Wadden. Ook kom je langs schilderachtige dorpjes en diverse musea, waar je van alles kunt leren over de Texelse cultuur.

Hoge Berg

Je fietstocht begint al vanaf het moment dat je van de veerboot stapt. De Hoge Berg – met een hoogte van maar liefst 15 meter – is al van een afstandje zichtbaar. Hier ontdek je het oudste stukje Texel, met groene schapenweides en fleurige bloemenwallen.

Vroeger kwam hier vers drinkwater vandaan, dat meegenomen werd op lange zeereizen. Bij het museum Kaap Skil in Oudeschild leer je alles over de maritieme geschiedenis van Texel: in de 17de eeuw een hotspot voor walvisvaarders, vissers en de marine. Ook kun je er bijzondere archeologische vondsten bewonderen.

In De Waal, het kleinste dorpje op Texel, ontdek je de cultuur van het eiland.

De Waal

Over de eeuwenoude dijkjes tussen het Texelse polderlandschap fiets je naar het dorpje De Waal. Hoewel dit het kleinste dorpje van het eiland is, valt er genoeg te doen in dit pittoreske plaatsje.

Bezoek Museum Waelstee, over het authentieke boerenleven op Texel, en neem een kijkje bij de kaasmakerij: hier wordt op traditionele wijze boter en kaas gemaakt van Texelse schapenmelk.

Bij Ecomare worden zeehonden en vogels opgevangen en verzorgd.

Ecomare

Mocht je op de veerboot of aan de kust nog geen zeehond gespot hebben – of wil je deze Waddenmascotte graag van dichtbij bewonderen – dan kun je altijd bij Ecomare terecht. De opvang is er niet alleen voor zeehonden, maar ook voor zieke Waddenvogels en andere zeedieren die verzorging nodig hebben.

Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij natuurgebieden als de Horsmeertjes en De Petten. Wadvogels als de lepelaar en het visdiefje voelen zich hier helemaal thuis en maken hun nestjes graag bij deze waterplassen.

Met deze fietsroute – in totaal ongeveer 39 kilometer lang – beleef je echt een avontuurlijk rondje Texel. De veerterminal van het Waddeneiland vormt zowel het begin- als eindpunt van deze tocht.