Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Bloemenweide op de Wadden: adopteer een vierkante meter Texel

Een leuk initiatief voor de biodiversiteit op het Waddeneiland.

Summer morning over field of wild flowers

Tekst: Guus Weggemans | Fotografie: Adobe Stock

Hou je van bloemen en wil je graag een steentje bijdragen aan natuurherstel? Op Texel kun je nu een vierkante meter bloemenweide adopteren. Naast een certificaat krijg je een uitnodiging van de boer om de veldbloemen op het Waddeneiland te komen bekijken.

Bij Tuinderij Texel kun je nu een vierkante meter Texel adopteren. Hiermee worden bloemenweides ingezaaid om de biodiversiteit op het Waddeneiland te bevorderen.

Vierkante meter op Texel

Het idee voor het adopteren van een vierkante meter op Texel ontstond in 2023. Boer Vincent Lap van Tuinderij Texel wilde graag iets doen om de oorspronkelijke natuur van het eiland weer de ruimte te geven. Daarom zaaide hij ruim 1000 vierkante meter aan inheemse bloemen, om zo insecten als de zeldzame Texelse zwarte bij een handje te helpen.

Voor een bedrag van €15 adopteer je een vierkante meter aan bloemenweide. Daarmee bekostig je het inzaaien en onderhoud van de weide, maar krijg je ook een eigen certificaat en uitnodigingen voor een rondleiding bij de boerderij. Extra leuk: tijdens je bezoek op Texel mag je een bosje bloemen plukken om mee naar huis te nemen.

Bloemenweide

Welke bloemen groeien er op de Texelse bloemenweide? Met de maandelijkse nieuwsbrief word je op de hoogte gehouden van alles wat er gebeurt. Vanaf het voorjaar verschijnt er een palet aan kleuren met onder meer rode klaprozen, zandblauwtjes en het paarse grasklokje.

Na je bezoek aan de bloemenweide op Texel kun je diverse zadenmengsels kopen bij de boerderij. Hiermee maak je van je eigen tuin een paradijs voor bijen en andere insecten. Niet alleen mooi, maar ook goed voor de biodiversiteit dus.

Natuur
  • Summer morning over field of wild flowers