Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker om zelf te bakken: zo maak je overheerlijke kibbeling

Met dit recept maak je deze klassieker van de visboer helemaal zelf.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op: Kookfans
Fish appetizer consisting of deep-fried cod pieces and served with a dipping sauce closeup in the plate on the table. Horizontal

Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock

Grote kans dat je al eens heerlijke kibbeling hebt gehaald bij je lokale visboer. Het is dan ook een onweerstaanbare klassieker uit de frituur die je, net als de eierbal, ook heel goed zelf kunt maken. Vandaag deelt Noorderland het recept om zelf kibbeling te bakken: zo lekker, dat je je bijna waant op een Waddeneiland.

Ingrediënten:

  • 1 kilo witvis (kabeljauw, wijting, roodbaars, koolvis etc.)
  • 500 gram bloem
  • 2 eieren
  • 1 liter melk
  • Frituurolie
  • Viskruiden
  • Zout en peper
  • Scheutje bier (optioneel)

Zo maak je zelf de lekkerste kibbeling:

  1. Spoel de vis af en dep met een stukje keukenpapier droog. Snijd de vis vervolgens in blokjes van ongeveer 3 bij 3 centimeter.
  2. Strooi wat viskruiden over de vis en zet even een uurtje in de koelkast. Tip: het is nog lekkerder als je dit een dag van tevoren doet.
  3. Maak nu het beslag door de bloem, eieren, melk, zout en peper door elkaar te mengen. Voeg eventueel een scheutje bier aan dit beslag toe.
  4. Haal de stukjes vis één voor één door het beslag en frituur ze vervolgens op 170 graden totdat ze mooi goudbruin zijn. Meestal neemt dit 5 minuten in beslag, maar dit hangt af van de grootte van de blokjes vis.
  5. Laat de vis even uitlekken op een stukje keukenpapier en dan zijn ze klaar om op te dienen. Eet smakelijk!