Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Leuke wandeltip: langs de Drentsche Aa naar Rolde en Assen

Wandel door de natuur en proef de Drentse cultuur.

sunset over swamp in Drenthe

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock

Drenthe heeft veel te bieden, zoals mooie natuur, historische hunebedden en gemoedelijke dorpsbrinken. Wist je dat je dit allemaal kunt vinden op loopafstand van het station van Assen? Ontdek de natuurlijke rijkdom van de Drentsche Aa, bezoek het gezellige esdorp Rolde en ga eropuit in de Drentse hoofdstad.

De wandelroute Drentsche Aa van de Nederlandse Spoorwegen is heel praktisch: je wandeling begint namelijk bij het treinstation van Assen, waar je met een intercity-trein zo naartoe rijdt. De natuur van de Drentsche Aa bevindt zich verrassend dichtbij de hoofdstad van Drenthe.

Drentsche Aa

Tijdens het eerste deel van de wandeling verlaat je Assen en loop je al snel door het stroomdal van de Drentsche Aa: een natuurlijke beek, die als een slang door het landschap kronkelt. De natuur in dit gebied is goed bewaard gebleven en is dan ook aangemerkt als een Nationaal Park.

Je loopt over kleine weggetjes en smalle bruggetjes langs stromend water, ondiepe vennen en eeuwenoude bossen. Op weg naar tussenstop Rolde kom je eerst nog door het dorpje Deurze, waar een aantal historische boerderijen te bewonderen zijn.

Tijdens je wandeling kom je hunebedden D17 en D18 tegen bij Rolde.

Rolde

In een ver verleden was niet Assen, maar juist Rolde de hoofdplaats van Drenthe. Tijdens je wandeling door het historische esdorp loop je onder meer langs de middeleeuwse kerk en een tweetal goed bewaarde hunebedden. Deze bekende stenen grafmonumenten uit de prehistorie zijn meer dan 5000 jaar oud.

Aan en rond de Brink vind je diverse cafés en restaurants, waar je even kunt pauzeren en genieten van de gemoedelijke Drentse dorpssfeer. Vervolg daarna je weg richting het moerasgebied Kampsheide, waar je weer volledig opgaat in de natuurlijke rijkdom van Drenthe.

Wandel langs deze historische huisjes aan de Kloosterstraat in Assen.

Assen

Nadat je opnieuw de Drentsche Aa hebt overgestoken, keer je weer terug richting Assen. De provinciehoofdstad heeft veel te bieden op het gebied van kunst en cultuur. Langs de eeuwenoude huisjes van de Kloosterstraat loop je zo richting het centrum.

Aan de Brink van Assen kun je het gerenommeerde Drents Museum bezoeken, waar regelmatig toonaangevende tentoonstellingen plaatsvinden. Bezoek ook eens de museumtuin in het Jacob Cramerpark, dat tevens het dak vormt van de moderne museumvleugel. Verder kent Assen een divers horeca-aanbod, waar iedereen wel aan zijn of haar trekken komt.

De volledige wandelroute is 15 kilometer lang. Het is ook mogelijk om een kortere route van 10 kilometer te lopen, waarbij je alleen de natuur van de Drentsche Aa en de stad Assen aandoet.

Routes
  • calm misty sunset over swamp in Drenthe, Netherlands