Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Nieuwe voorstelling van Zummerbühne is bekend: De Grote Vloed

Een muzikaal theaterspektakel, geïnspireerd op de "verdronken dorpen" van Groningen.

Tekst: Zummerbühne | Beeld: Roelof Bos

Het door Groningen rondreizende muziektheater Zummerbühne heeft de titel van de aankomende voorstelling bekendgemaakt. De Grote Vloed is van 14 augustus tot en met 8 september 2024 te zien bij het dorp Oosterwijtwerd, onder de rook van Appingedam en Loppersum.

De voorstelling De Grote Vloed wordt begeleid met livemuziek, gespeeld door een groot orkest met een koor. Het is de derde voorstelling van Zummerbühne, dat in 2022 begon met de muzikale theatervoorstelling Hollands Hoop.

Hierin speelden onder meer Marcel Hensema en Megan de Kruijf, die ook in de gelijknamige tv-serie hoofdrollen vervulden. In 2023 werd het opgevolgd door Ripperda, met acteur en cabaretier Bert Visscher in de hoofdrol.

De Grote Vloed

De Grote Vloed is de nieuwste voorstelling van Zummerbühne en heeft als rode draad de thema's water, liefde en opstand. De regie van het muzikale theaterstuk is in handen van Liesbeth Coltof: zij maakte eerder grote voorstellingen op locatie in Twente.

De rollen in De Grote Vloed worden onder meer vertolkt door Emma Josten (Oogappels), Tjebbo Gerritsma (Dertigers) en Gustav Borreman (Penoza).

Het verhaal speelt zich af in het jaar 1509, toen Groningse dorpen aan de Dollard doorlopend gevaar liepen vanwege de steeds dreigendere zee. Grootgrondbezitter Tidde krijgt vanuit Stad de opdracht om de versteviging van de dijken in de Ommelanden te leiden. Maar in plaats daarvan maakt hij misbruik van zijn macht door grond af te pakken van arme boeren.

Aisa, 17 jaar oud en weggestopt in een klooster, ziet het onrecht met lede ogen aan. Zij krijgt visioenen over een allesverwoestende vloedgolf. Lukt het haar om de Ommelanders in opstand te laten komen tegen Tidde, haar eigen vader?

Verdronken dorpen

In het verleden werden tientallen plaatsen in de Groninger Ommelanden verzwolgen door het water: deze "verdronken dorpen" vormen een belangrijke historische inspiratiebron voor De Grote Vloed.

Het dorp Oosterwijtwerd, waar de voorstelling zal worden gespeeld, heeft ook doorlopend te maken gehad met hoogwater. Het is gebouwd op een wierde: een kunstmatige verhoging in het landschap, gemaakt om overstromingen het hoofd te bieden.

Het Groningse dorp Oosterwijtwerd, waar voorstelling De Grote Vloed van Zummerbühne gaat plaatsvinden. Foto: Reinout Douma

Zummerbühne

Muziektheater Zummerbühne maakt grote voorstellingen met een sterk Gronings karakter. Jaarlijks vindt er, telkens op een andere bijzondere locatie in de noordelijke provincie, een nieuwe voorstelling plaats. De rollen worden vertolkt door professionele acteurs, ondersteund door beroepsmusici en een koor. Daarnaast spelen er ook veel lokale bewoners mee.

De allereerste voorstelling van Zummerbühne, Hollands Hoop, mocht in 2022 ruim 23.000 bezoekers welkom heten bij de monumentale boerderij Hoog Hammen in Overschild. In 2023 volgde Ripperda, gespeeld op de wierde Maarhuizen: deze voorstelling was drie weken voor de eerste uitvoering al volledig uitverkocht.

Het koor met orkest tijdens de Zummerbühne-voorstelling Ripperda in 2023. Foto: Reyer Boxem

Kaarten voor De Grote Vloed

Kaarten voor De Grote Vloed zijn nu verkrijgbaar en te koop via de officiële ticket-website. Van 14 augustus tot en met 8 september 2024 is de voorstelling te zien bij Zummerbühne in Oosterwijtwerd. Je kunt ook een speciaal driegangendiner boeken, waar je voorafgaand aan de voorstelling van kunt genieten.

De locatie is toegankelijk met een rolstoel. Op vrijdag 30 augustus is er tevens een blindentolk aanwezig, zodat bezoekers die slechtziend zijn mee kunnen genieten van de voorstelling.