Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5x uit eten in Dokkum: onze favoriete adressen

We tippen je de leukste plekken.

Tekst: Marloes de Moor | Fotografie: eigen beeld restaurants

‘Dokkum is smûk’ zouden de Friezen zeggen. Mooi, gezellig en niet te groot. Voor zo’n klein stadje heeft het verrassend veel te bieden: van cultuur en natuur tot gastronomie en design. Noorderland tipt je alvast de leukste – en lekkerste! – plekken om uit eten te gaan. 

Koffiebar KNUS

De ochtend goed beginnen? Zoek een plekje bij Koffiebar KNUS aan de kop van de Grote Breedstraat. Je kunt er terecht voor een ontbijtje, verschillende soorten koffie, smoothies en limonades met een koek of taartje (probeer eens de arretjescake, met donkere chocolade aan de buitenkant en gebroken biscuitjes aan de binnenkant). Als je al dat lekkers niet op kunt, weet huishond Molly er wel raad mee. ’s Avonds is Koffiebar KNUS trouwens net zo gezellig. Er staat een oude sjoelbak en een kast vol spelletjes om de avond eens zonder Netflix of smartphone mee door te komen. 

Proeflokaal Dokkum

Laat je verrassen door betoverende smaken bij Proeflokaal Dokkum en kies voor een van de drie verrassingsmenu’s van drie, vier of vijf gangen (ook vegetarisch en veganistisch mogelijk). Je proeft hier de nieuwe Friese keuken die een beroep doet op al je zintuigen: smaak, geur, kleur en beleving. Liever wat minder lang aan tafel? Het café biedt á la carte ook eenvoudiger hoofdgerechten, zoals mosselen, kalfsschnitzel of hachee. Bij de borrel bestel je hapjes als Waddenoesters, kreeftenbitterballen of een Friese worstplank. 

Stadsbrouwerij Bonifatius 754

Dat Belgen vele soorten bier brouwen is bekend, maar wist je dat Dokkumers er ook wat van kunnen? In de Stadsbrouwerij kun je verschillende bijzondere, lokale bieren proeven. Denk aan een Wadwit, gebrouwen van zeewier uit de Waddenzee, of Kloosterfruit, gemaakt van de vruchten van de zwarte moerbeiboom die tegen de zuidmuur van de Grote of Sint-Martinuskerk staat. In het bijbehorende museum leer je alles over de geschiedenis van het bier brouwen in Dokkum.

Stadscafé Artisante

Stadscafé Artisante wordt in de volksmond ook wel “De rode winkel” genoemd, want de opvallend rode gevel was een herkenbaar punt in de binnenstad van Dokkum. Sinds Stadscafé Artisante er huist, eet je er bijvoorbeeld een boerderijkippetje of een vega bloemkoolsteak. Sluit af op z’n Fries met een Dockumer Tiramisu, gemaakt van Fryske dúmkes, mascarpone, espresso en berenburg.

KB Food & Drinks

Is dit een weelderige brasserie in Brussel, Londen of Parijs? In Rome misschien? Nee hoor, je zit gewoon in het Hoge Noorden naar de overweldigende plafondprint boven je hoofd te kijken. Bijzonder is dat je in dit restaurant niet vastzit aan het geijkte varkenshaasje met champignonsaus: je kiest hier je eigen saus en garnituur bij je hoofdgerecht uit. Leuk én handig!