Receptuur en foto: Tessa Couperus
Typisch Drentse kniepertjes, oliebollen en natuurlijk kerstkoekjes: we eten het allemaal graag in de feestelijke decembermaand. Noorderland dook daarom de keuken in met dit kerstrecept van de Friese bakblogger Tessa Couperus. Gemakkelijk om te maken en natuurlijk enorm leuk om – samen met de (klein)kinderen – te doen. Aan de slag!
Ingrediënten:
Voor het deeg
- 225 gr boter
- 160 gr donkere basterdsuiker
- 160 gr stroop (pannenkoekenstroop)
- 1 ei
- 1 eidooier
- 500 gr bloem
- 3 el speculaaskruiden
- snuf zout
Voor het glazuur
- 1 eiwit
- poedersuiker
- Optioneel: kleurstoffen (op gelbasis)
Zo maak je de kerstkoekjes:
- Mix de boter met de basterdsuiker en de stroop.
- Voeg vervolgens het ei en de eidooier toe en mix dit tot het volledig opgenomen is.
- Voeg dan de bloem, de speculaaskruiden en het zout toe en meng dit tot een samenhangend deeg.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minstens twee uur in de koelkast rusten. Heb je langer de tijd? Laat het dan een nacht goed rijpen.
- Zodra het deeg goed gerijpt is, begint het bakproces. Verwarm alvast de oven voor op 160 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat.
- Bestrooi je werkvlak met wat bloem en rol het deeg tot 2 tot 3 millimeter dikte uit en steek met een koekjessteker naar keuze de koekjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat.
- Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar. Ze zijn klaar als de randjes beginnen te verkleuren.
- Haal de koekjes uit de oven en laat ze op een rooster volledig afkoelen.
- Ga ondertussen aan de slag met het glazuur: meng het eiwit met zoveel poedersuiker totdat je een mooie, egale en dikke massa hebt die niet uitvloeit. Voeg eventueel wat kleurstoffen toe en doe dan het mengsel in een spuitzak.
- Knip een klein puntje van de spuitzak af en decoreer de koekjes naar eigen inzicht.