Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x de lekkerste stamppotgerechten uit het noorden

Van sipelstamp tot hete bliksem.

Ingredient to make typical dutch boerenkool

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock

Niets lekkerder dan een stevige stamppot op een koude en regenachtige winterdag! Maar geef deze maaltijd eens een noordelijke twist: deze stamppotgerechten vinden hun oorsprong in de noordelijke provincies en brengen je weer even helemaal "terug naar toen". Aan tafel! 

Hete bliksem

Hete bliksem is een typisch Gronings stamppotgerecht, gemaakt van onder andere aardappel, appel en ui. In (de rest van) Noord-Nederland staat dit gerecht ook wel bekend als ‘stamppot zoetappeltjes’. Op deze pagina vind je het recept voor hete bliksem. Super simpel, maar hartstikke lekker! Wel oppassen tijdens het eten: deze stamppot dankt zijn naam aan de hete appeltjes die erin verwerkt zitten. Deze geven veel vocht af en houden de stamppot lang warm. Even blazen dus voordat je een hap neemt.

Sipelstamp

Sipelstamp of simpelweg uienstamppot: welke trotse Fries is er niet mee opgegroeid? Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de provincie Friesland en wordt onder andere gemaakt van aardappelen, uien en nagelkaas. Wij hebben op deze pagina het recept voor je. Serveer er wat ham- of spekreepjes bij en genieten maar!

Blote billetjes in het gras

Ken je blote billetjes in het gras nog? Deze klassieker komt uit de provincie Groningen en mag daarom niet op noorderland.nl ontbreken. Door de witte bonen en de snijbonen lijkt deze stamppot precies op wat de naam doet vermoeden: blote billetjes in het gras. Met dit recept maak je een van de lekkerste stamppotgerechten uit het noorden gemakkelijk zelf. Heerlijk met wat braadworstjes of speklapjes erbij!