Tekst: Kookfans | Foto: Azurita / iStock
Sipelstamp of simpelweg uienstamppot, welke Fries is er niet mee opgegroeid? Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Friesland en wordt gemaakt van aardappelen, uien en nagelkaas. Wij hebben het recept voor je!Â
Ingrediënten:
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 900 gram uien (fijngesneden)
- 200 gram belegen nagelkaas
- 2 eetlepels azijn
- 25 gram boter
- 100 gram ham- of spekreepjes
- Zout en peper naar smaak
Zo maak je sipelstamp:
- Schil de aardappelen en pel de uien. Snijd ze allemaal in kleinere stukken.
- Zet een pan met kokend water op middelhoog vuur en kook de aardappelen en uien ongeveer 20 minuten.
- Snijd ondertussen de randen van de nagelkaas eraf en snijd de kaas in kleine stukken. Bewaar de stukjes even apart.
- Bak in een aparte pan de ham- of spekreepjes goudbruin en zet daarna aan de kant.
- Giet vervolgens de aardappelen en uien af en zorg dat het kookvocht opgevangen wordt, want deze heb je later nog nodig.
- Stamp de aardappelen en uien fijn met een pureestamper.
- Schenk al roerend wat kookvocht toe tot er een smeuïge stamppot ontstaat.
- Roer de azijn en boter erdoor.
- Voeg de nagelkaas, gebakken ham- of spekreepjes erbij en roer zo’n 2 minuten stevig door.
- Breng de sipelstamp op smaak met wat peper en zout. Eet smakelijk!