Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Kijktip: prachtige natuurfilm over de Hondsrug straks te zien op tv

Bekijk hier alvast de trailer.

Dutch heathland landscape in winter season with pine tree and juniper in the rural province of Drenthe, The Netherlands.

Tekst: De Hondsrug UNESCO Geopark | Foto: Adobe Stock

Op donderdag 30 november 2023 wordt om 18.30 uur op NPO 2 de film De Hondsrug UNESCO Global Geopark uitgezonden. Deze laat op indrukwekkende wijze het ontstaan en de ontwikkeling van het Drentse natuurgebied zien.

Over de Hondsrug

Eeuwenoude hunebedden, oorspronkelijke karrensporen, vennen, bossen, zandvlakten en veengebieden: dat is de Hondsrug in een notendop. De Hondsrug is een zandrug in Drenthe en Groningen die zich van Emmen tot Groningen-Stad uitstrekt. In dit eeuwenoude natuurgebied vind je nog ongerepte natuur en worden diverse landschapssoorten met elkaar afgewisseld. De Hondsrug is het enige Geopark van Nederland, een officiële benaming voor een gebied van wereldniveau.

'Echt voelbaar'

Vanaf 2019 schoot natuurorganisatie De Hondsrug UNESCO Global Geopark prachtige beelden van de Hondsrug. Het doel? Mensen te verleiden om eens een bezoek te brengen aan het natuurgebied, en om het ontstaan en de ontwikkeling ervan te laten zien.

'De prachtige filmbeelden, de muziek en het verhaal maken samen het bijzondere karakter van dit gebied echt voelbaar. Dat sluit helemaal aan bij wat we als Geopark over willen brengen: dit Hondsruglandschap en haar geschiedenis is in binnen- en buitenland zo uniek; het heeft niet voor niets de Unesco-status gekregen,' vertelt Anneriken Wehrens, communicatiemedewerker van De Hondsrug UNESCO Global Geopark, trots.

Twee jaar lang is er aan de film gewerkt voor deze in 2021 haar publiekspremière beleefde in het FORUM in Groningen. In de tussentijd is de film al op diverse plekken vertoond om inwoners en bezoekers onder te dompelen in de ontstaansgeschiedenis van de Hondsrug. Nu zal de film dus ook te zien zijn op landelijke tv.

Benieuwd geworden? Je bekijkt hier alvast de trailer:

Uniek Geopark in Nederland

UNESCO Global Geoparken onderscheiden zich door hun bijzondere geologische, archeologische, ecologische en culturele waarden. In totaal zijn er in de wereld 195 Geoparken, verspreid over 48 landen. De Hondsrug is tot nu toe het enige Geopark met een Unesco-status in Nederland.