Lifestylemagazine over Noord-Nederland

28 november t/m 22 december: bezoek de magische Lamberti-kerstmarkt in Oldenburg

Ontdek een van de sfeervolste kerstmarkten van Noord-Duitsland.

Hoofdfoto: Oldenburg Tourismus und Marketing - Maximilian Wiesenbach

Wil je alvast in de kerststemming komen? Ga over de grens en bezoek de Lamberti-markt in Oldenburg, een van de sfeervolste kerstmarkten van Noord-Duitsland. Meer dan 100 houten kraampjes, tientallen dennenbomen en magische kerstlichtjes sieren de pleinen bij het historische slot en stadhuis van Oldenburg. En dat op minder dan twee uur rijden van Groningen! 

Foto: Oldenburg Tourismus und Marketing - Torsten Kr├╝ger

Verleidelijk lekkere hapjes

Wandel samen over de kerstmarkt en volg jullie neuzen voor de heerlijkste hapjes en drankjes. Overal op de markt wordt namelijk vers gebakken en gebraden. Eet bijvoorbeeld Flammlachs, een zalmgerecht dat op Noorse wijze boven het open vuur wordt toebereid. Typisch voor Oldenburg, dé boerenkoolhoofdstad van Duitsland, is de boerenkool met worst die heel anders smaakt dan thuis. Er zijn ook veel vegetarische lekkernijen verkrijgbaar.

Heel verleidelijk zijn ook de gebrande amandelen en het verse gebak. En probeer eens Schmalzkuchen, een zoete snack die iets weg heeft van een oliebol. De handen kun je opwarmen aan een beker Glühwein of Feuerzangenbowle, een heerlijke geflambeerde bowl met wijn en rum, of alcoholvrije punch. Op de Waffenplatz staat een kerstmarkt waar bekende Oldenburger chefs lekkere gerechten en dranken bereiden.

Een divers aanbod

Ben je op zoek naar verrassende cadeautjes voor Pakjesavond of voor onder de kerstboom? Dan slaag je geheid op de markt, want het aanbod aan kerstartikelen is gevarieerd: van kerstdecoraties, kerstboomversiering en houten speelgoed tot handgemaakte kaarsen en aardewerk, prachtige kunst en sieraden.

Daarnaast heeft het hart van Oldenburg een uitgebreid winkelaanbod. In de grote straten vind je de grote ketens; in de zijstraten veel speciaalzaken die verre van mainstream zijn.

Foto: Oldenburg Tourismus und Marketing - Mario Dirks

Bijzondere activiteiten

Ook worden op de kerstmarkt bijzondere activiteiten georganiseerd. Zo worden elke dag om 17.00 en 19.00 uur kerstmotieven op het Alte Rathaus geprojecteerd en iedere dinsdag om 17.30 uur kun je samen kerstliedjes zingen bij de Schlossplatz. Op 2 en 9 december klinkt net na 17.00 uur bazuingeschal vanaf het balkon van het stadhuis.

Geweldig voor kinderen is het koekjesbakken op 2 december. Met schort en bakkersmuts gaan ze aan de slag. Natuurlijk mag er ter plekke van worden gesnoept en mogen de kerstkoekjes mee naar huis worden genomen. Ook leuk voor de kleintjes is de lampionoptocht in kerstsfeer op 18 december om 17.30 uur.

Praktische informatie

De kerstmarkt in Oldenburg staat tussen het oude Raadhuis, de St. Lambertikerk en het historische slot. De kerstmarkt is gratis te bezoeken van dinsdag 28 november tot en met vrijdag 22 december 2023. Op vrijdag en zaterdag is de markt van 11.00 tot 21.30 uur geopend; op zondag tot en met donderdag van 11.00 tot 20.30 uur. Ga voor meer bezoekersinformatie naar de website van de Lamberti-kerstmarkt.

Foto: Oldenburg Tourismus und Marketing - Mario Dirks

Bereikbaarheid

Het centrum van Oldenburg is goed bereikbaar met de auto. Parkeergelegenheden staan aangegeven (klik hier voor een handig overzicht van parkeergarages in de buurt van de kerstmarkt) en rondom de stad liggen diverse Park & Ride-plaatsen. Vanaf daar brengt een bus je binnen een paar minuten naar het centrum.

Ook zijn er verschillende busbedrijven die regelmatig tussen Groningen en Oldenburg rijden. Deze bussen stoppen achter het Centraal Station van Oldenburg, op ongeveer 10 minuten lopen van de kerstmarkt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een externe partner.