Lifestylemagazine over Noord-Nederland

November: de leukste evenementen op een rij

Ook deze maand valt er weer genoeg te beleven.

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock

Benieuwd wat er allemaal in het noorden te beleven valt? Ontdek de uitagenda van Noorderland: wij zetten de leukste uitjes in de maand november 2023 voor je op een rij. 

25 jaar Werelderfgoed

Woensdag 1 november t/m woensdag 31 januari 2024 in Lemmer. Op 5 december 2023 staat het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer 25 jaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit jubileum wordt gevierd met de nieuwe foto-expositie Verbeelden van Werelds erfgoed. Voorafgaand aan deze tentoonstelling werd een fotowedstrijd georganiseerd. De winnende foto’s, waarin wereldse gebouwen en gebieden centraal staan, worden in de expositie getoond. 

SPARK

Donderdag 2 t/m zaterdag 4 november in Leeuwarden. Begin november versieren duizenden fonkelende lichtjes de Oldehove in Leeuwarden. Het is het bijzondere lichtkunstwerk SPARK van kunstenaar Daan Roosegaarde. Hij liet zich inspireren door het licht van vuurvliegjes. Het resultaat is een magisch en hypnotiserend beeld, gemaakt van biologisch afbreekbaar vuurwerk. Dit spektakel is drie dagen lang ’s avonds gratis te bewonderen; laat je betoveren dus! 

Nationale Natuurwerkdag

Vrijdag 3 en zaterdag 4 november. Deze herfst kan iedereen meedoen aan de 23ste editie van de Nationale Natuurwerkdag. Begin november zijn er in het hele land allerlei natuurklussen te doen die bijdragen aan het natuurbehoud- en herstel. Er is een groot aanbod om uit te kiezen, zoals wilgen knotten, bomen en bollen planten, poelen schoonmaken, snoeien, insectenhotels bouwen en allerlei andere activiteiten die bijdragen aan een groene leefomgeving.

Zeldzaam Mooi Markt

Zondag 5 november in Groningen: Op zoek naar een pareltje voor in huis? Of een handgemaakte eyecatcher? Neem ’ns een kijkje op de Zeldzaam Mooi Markt, die begin november op de Vismarkt in Groningen neerstrijkt. Daar staan allerlei ontwerpers, lokale kunstenaars en andere creatieve ondernemers klaar met hun eigenzinnige items, vaak in kleine oplages gemaakt.

Landelijk Atelierweekend

Zaterdag 11 en zondag 12 november. Tijdens het Landelijk Atelierweekend krijgen kunstliefhebbers in heel Nederland de kans om binnen te kijken in de werkplaats van een kunstenaar bij hen in de omgeving en zo meer te weten te komen over hun werkwijze en inspiratiebronnen. Daarnaast is het ook mogelijk om direct kunst te kopen.

Sinterklaas Express

Zondag 19, zaterdag 25 en zondag 26 november in Veendam en Stadskanaal. Eind november reist Sinterklaas en z’n pieten niet per stoomboot, maar per stoomtrein! De goedheiligman rijdt namelijk een ritje mee met museumtrein STAR en alle kleintjes en (groot)ouders mogen ‘m vergezellen. Op 19 november vertrekt de “sinterklaasexpress” uit Veendam; 25 en 26 november vanaf Stadskanaal.

Gees in Wintersfeer

Vrijdag 24 en zaterdag 25 november in Gees. Tijdens het jaarlijkse evenement Gees in Wintersfeer leidt een (verlichte) route je langs authentieke Drentse boerderijen en schuren. Zowel binnen als buiten worden allerlei activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, muziek en natuur georganiseerd. Zo zijn er diverse proeverijen en demonstraties, en er wordt een sfeervolle markt met verkoop van woondecoraties, kerstversieringen en winterse lekkernijen georganiseerd.

Licht op Drachten

Vrijdag 24 november t/m zo 3 december in Drachten. Drachten beleeft dit jaar de eerste editie van het nieuwe festival Licht op Drachten: een tiendaags lichtkunstfestival in en rond het centrum. Met een breed scala aan op licht gebaseerde werken, zoals sculpturen, installaties en projecties, zet het festival de verschillende pleinen, gevels en verborgen plekken van Drachten in de spotlights.

Winterfair Appelscha

Zaterdag 25 november in Appelscha: Nationaal Park Drents Friese Wold bij Appelscha krijgt eind november een magisch tintje! De bosrand van dit park wordt namelijk tijdens de Winter Fair feestelijk verlicht met honderden feeërieke lichtjes. Op de fair verzamelen tientallen creatieve standhouders en lokale mini-keukens met lekkere streekproducten zich. Daarnaast vinden er allerlei straatacts en muziekoptredens plaats.

Winterfair Orvelte

Zaterdag 25 en zondag 26 november in Orvelte. Genieten van een glaasje glühwein? Bij het knisperende haardvuur? En ondertussen luisteren naar gezellige muziek? Het kan op de Winterfair in Orvelte. Tientallen stands zijn dan fraai verlicht en verkopen woon- en tuindecoratie passend bij het winterse seizoen. Daarnaast kun je op het verwarmde terras genieten van lekkere gerechten. Een live countryband zorgt voor de muzikale omlijsting.