Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Klassieker met een twist: smeuïge boterkoek met pompoen

Een verrassend bakrecept voor het najaar.

Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock

Dol op boterkoek én op pompoen? Deze herfst combineren wij die twee! Met dit recept maak je namelijk de Hollandse klassieker nét een tikkeltje anders: door er pompoenpuree in te verwerken wordt de koek heerlijk smeuïg en zoet. Probeer deze verrassende combinatie ook eens; wedden dat je versteld staat door dit hemelse hapje, dat natuurlijk perfect is voor het najaar? Aan de slag!  

Ingrediënten:

Voor de bodem

  • 1 kant-en-klare cakemix
  • 1 grote ei
  • 120 gram boter

Voor de vulling

  • 230 gram roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 400 gram pompoen (gepureerd) 
  • 3 grote eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 150 gram boter
  • 450 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel nootmuskaat
  • Optioneel: amandelschaafsel ter garnering

Zo maak je de boterkoek met pompoen:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  • Vet een bakblik van ongeveer 23 bij 33 centimeter in of bekleed deze met bakpapier.
  • Ga eerst aan de slag met de bodem: meng in een grote kom de cakemix met ei en boter. Blijf roeren tot alle ingrediënten goed met elkaar zijn gemengd. Verdeel daarna de cakemix over het bakblik.
  • Ga verder met de vulling: doe de roomkaas in een grote kom en klop de roomkaas luchtig. Meng vervolgens de pompoenpuree met de roomkaas. Blijf roeren tot het een soepel geheel wordt. 
  • Meng de eieren, het vanille-extract en de boter door het pompoenmengsel. Roer tot alle ingrediënten goed met elkaar zijn gemengd.
  • Meng daarna de poedersuiker, kaneel en nootmuskaat door het geheel. Roer rustig zodat de poedersuiker niet alle kanten opstuift.
  • Schenk daarna de vulling in het bakblik en bak de boterkoek in 40 tot 50 minuten gaar. Houd de boterkoek na 40 minuten goed in de gaten. Het is namelijk de bedoeling dat de buitenkant hard is, maar de binnenkant nog lekker zacht en lekker smeuïg blijft. 
  • Laat de boterkoek eerst afkoelen voordat je 'm uit het bakblik haalt. Garneer de koek eventueel met wat amandelschaafsel en snijd 'm daarna in stukken. Serveren maar!