Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Oktober: de leukste evenementen op een rij

Beleef de herfst met deze geselecteerde uittips.

Vesting Bourtange from above

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock

Benieuwd wat er allemaal in het noorden te beleven valt? Ontdek de uitagenda van Noorderland: wij zetten de leukste uitjes in de maand oktober 2023 voor je op een rij. 

Stoofperenfeest

Zaterdag 7 oktober in Ruinerwold: de 7 kilometer lange Dokter Larijweg in het Drentse Ruinerwold is een echte publiekstrekker. In de lente staan de honderden perenbomen langs de weg prachtig in bloei; in de herfst geniet je van de heerlijke perenoogst. Begin oktober kun je zelf de vruchten plukken tijdens het jaarlijkse Stoofperenfeest. Daarnaast staan op diverse boerenerven in het dorp leuke kraampjes en food trucks opgesteld en is er een speciaal kindererf met allerlei activiteiten.

Pompoen Plukdagen

Zaterdag 7 en zondag 8 oktober in Midwolda: kom helemaal in herfstsferen tijdens de Pompoen Plukdagen bij educatieboerderij De Nieuwlandse Akker. Daar kun je twee dagen lang zelf pompoenen oogsten. Ook vindt er een farmers market plaats en worden er leuke activiteiten voor de kleintjes georganiseerd.

Paddenstoelenwandeling

Zaterdag 7 oktober t/m zaterdag 4 november in Ruinen: de herfst is natuurlijk hét seizoen om eropuit te gaan. Daarom organiseert Natuurmonumenten iedere zaterdag in het najaar een leerzame paddenstoelenwandeling. Samen met een gids ga je in Nationaal Park Dwingelderveld op zoek naar bijzondere soorten.

Schnitgerfestival

Donderdag 19 t/m zondag 22 oktober in Groningen: dit najaar vindt de negende editie van het muzikale Schnitgerfestival plaats in Groningen. Het programma laat de muziek- en cultuurliefhebber weer in de handen wrijven: bekende artiesten, vocale en instrumentale ensembles treden op, er is nachtelijke jazz, er worden allerlei excursies georganiseerd en ook het orgel, bespeeld door internationale concertorganisten, staat centraal.

Wild Festival

Vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober in Groningen: eind oktober vindt het Wild Festival op het voormalige Suikerunieterrein in Groningen plaats. Daar kun je straks allerlei bijzondere natuurwijnen, wilde bieren en ciders proeven. De drankjes hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: ze zijn ontstaan door wilde en spontane vergisting. Het resultaat is bijzondere smaken én unieke verhalen.

Strontweek

Vrijdag 20 t/m zaterdag 28 oktober in Workum: in de herfstvakantie wordt de Strontweek georganiseerd, een verzamelnaam van allerlei maritieme evenementen rondom Workum. Dit jaar bestaat het evenement maar liefst 50 jaar; extra reden voor een groot feestje dus. Woon een zeilrace bij, struin rond op de maritieme markt en drink een borrel in het gezellige kroegschip. Kortom, een flinke portie gezelligheid!

Natuurmarkt

Zaterdag 21 oktober in Lauwersoog: eind oktober strijkt de natuurmarkt neer bij Activiteitencentrum Lauwersnest. Bezoekers kunnen de gedurende dag rondstruinen langs talloze stands vol natuurlijke, biologische producten en lokale lekkernijen. Ook is er een ruilhandel: heb je mooie vaste planten in de tuin staan? Neem de stekjes ervan mee en ruil deze met anderen. 

Proef de Kunst

Zaterdag 21 en zondag 22 oktober in Terherne: in het weekend van 21 en 22 oktober vindt de tiende editie plaats van Proef de Kunst, hét kunst- en culinaire evenement van Friesland. Op ruim 40 locaties verspreid over het dorp kun je kunst bekijken en hapjes van de lokale horeca proeven.

Gaasterlandse Natuurweek

Zondag 22 t/m zaterdag 28 oktober in Oudemirdum: in de herfstvakantie wordt de Gaasterlandse Natuurweek georganiseerd. Deze Natuurweek trapt af met een gezellige groene markt in het Rijsterbos waar je duurzaam en fair-trade kunt winkelen en inspiratie kunt opdoen. Op de andere dagen worden er allerlei andere activiteiten georganiseerd, zoals paddenstoelenexcursies, herfstwandelingen en workshops.

Nacht van de Nacht

Zaterdag 28 oktober: licht uit, sterren aan! Eind oktober wordt weer de Nacht van de Nacht georganiseerd, een jaarlijks evenement om aandacht te vragen voor het belang van donkerte. In het hele land worden dan allerlei nachtelijke activiteiten georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan een avontuurlijke wandeling door het donkere bos of een wadlooptocht bij maanlicht.

Vesting Bourtange

Magisch Samhain

Zaterdag 28 en zondag 29 oktober in Bourtange: geesten, piraten en tijdreizigers: ze verschijnen allemaal in Vesting Bourtange tijdens Magisch Samhain, een eeuwenoud feest dat de seizoenswisseling en de cyclus van het leven viert. Tijdens dit evenement verandert de Groningse vesting in een magische wereld waarin van alles te beleven valt. Geinig detail: wie verkleed komt, krijgt korting op de entreeprijs. 

Slotplaatsfestival

Zondag 29 oktober in Bakkeveen: eind oktober is landgoed De Slotplaats in Bakkeveen het decor van een magisch (natuur)festival. Rondom het iconische landhuis kun je de hele dag struinen langs kraampjes vol handgemaakte items en lekker eten. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten, zoals excursies en spelletjes voor de kids.