Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Willeke Steunebrink
Onlangs ontvingen we een bijzondere mail van een Noorderland-lezeres: ze was aan de wandel in Drenthe en spotte onderweg plots een zwarte ooievaar. 'Deze vogel had ik nog niet eerder gezien; een mooie ontmoeting!' Maar hoe zeldzaam is een zwarte ooievaar eigenlijk? Noorderland zocht het uit.
In de digitale mailbox van Noorderland stromen regelmatig leuke beelden van lezers binnen, bijvoorbeeld een mooie foto van een paddenstoel of een geslaagd vakantiekiekje uit Groningen. Dit keer ontvingen we van lezeres Willeke Steunebrink bijzondere foto's van een zwarte ooievaar. Ze zag het dier tijdens een wandeling in de buurt van Langelo, een klein brinkdorpje in provincie Drenthe.
Een bijzondere waarneming. Want de witte ooievaar, met z'n kenmerkende witte borst en zwart-witte vleugels, kennen we allemaal wel. Maar niet iedereen heeft weleens een zwarte ooievaar gezien, of zelfs van gehoord. Hoe zeldzaam is deze vogel eigenlijk? We vroegen het aan onze huisbioloog Kees Boele.
Jonge vogel
'Het gaat hier inderdaad om een zwarte ooievaar,' bevestigt Boele aan Noorderland. 'Het is wel een jong exemplaar, gezien de kleur van de snavel'. Volwassen zwarte ooievaars hebben namelijk rode poten en een rode snavel; bij jongere ooievaartjes zijn deze groengeel. Verder heeft deze vogelsoort een opvallend zwarte hals en een witte buik. Ze zijn vaak iets kleiner dan witte ooievaars.
Steeds vaker waargenomen
De zwarte ooievaar is vrij zeldzaam, maar de laatste paar jaren wordt deze vogel steeds vaker gezien in ons land. 'Ze trekken vaak vanuit Midden-Europa naar Nederland; altijd in kleine aantallen, maar jaarlijks zijn er steeds meer waarnemingen,' legt Kees uit. 'De verwachting is dat deze soort uiteindelijk ook in Nederland zal gaan broeden.'
We zullen deze bijzondere vogel dus waarschijnlijk vaker spotten. Verrekijker en camera in de aanslag!