Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Een paddenstoel op het strand van Ameland: hoe bijzonder is dat?

Noorderland zocht het uit.

Tekst: redactie Noorderland, Kees Boele | Foto: Esther van Zwelm

In de digitale mailbox van Noorderland stromen regelmatig leuke berichten van lezers binnen; van een mooi (vakantie)kiekje uit provincie Groningen tot een interessante natuurvraag. Zo ontvingen we onlangs een foto van een lezer die een paddenstoel tegenkwam op het strand van Ameland. Een verrassende locatie, maar hoe bijzonder is dat eigenlijk, een paddenstoel die in het zand op een Waddeneiland groeit? Noorderland zocht het uit. 

In het zilte zand

Wie in de herfstperiode door het bos loopt, komt geheid mooie paddenstoelen tegen. Van opvallende vliegenzwammen – 'de rode paddenstoel met witte stippen' – tot een mooi elfenbankje. Deze lezer kwam echter een paddenstoel op een wel heel bijzondere locatie tegen, namelijk midden op het strand. Komt dat vaker voor? En hoe bijzonder is dit eigenlijk? We vroegen het onze huisbioloog Kees Boele.

'We hebben door de jaren heen heel wat vragen binnengekregen, maar nog niet eerder kregen we een vraag over een zwam die zomaar uit het strandzand tevoorschijn kwam,' zegt Kees enthousiast. Terecht is de afzender verbaasd: geen plek lijkt ongeschikter voor leven dan het zilte zand van een Waddeneiland.'

Een duinfranjehoed

'We zien hier een duinfranjehoed. Schimmels groeien in principe overal en dat weet deze duinfranjehoed als geen ander. Alle franjehoeden groeien namelijk op dood plantaardig materiaal en dat is nu precies wat daar, op het strand, te vinden is,' legt Boele uit.

'Denk bijvoorbeeld aan afgestorven wortelresten van biestarwegras, strandkweek of helm; volledig overstoven door zand, maar dat is geen enkel probleem voor deze paddenstoel. Kiemende en uitgroeiende schimmeldraden doen hun werk, maar om te blijven overleven moeten ze wel sporen vormen. En dat is precies wat daar gebeurt op het strand.' Weten we dat ook weer!

Lees meer

Meer lezen over leuke wetenswaardigheden? Deze natuurvraag verscheen in Noorderland 2023-7. Deze nieuwe editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 14 november 2023 in de winkels. In dit nummer lopen we in de voetsporen van Van Gogh door Drenthe, bezoeken we de eeuwenoude Fraeylemaborg in Slochteren en gaan we aan de slag met heerlijke herfstrecepten. Dit – en nog veel meer – lees je nu in onze nieuwste editie!