Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De Kempkensberg: de grootste daktuin van Nederland

Tienduizenden planten en bloembollen gingen hier de grond in.

Tekst en fotografie: Gert Tabak, Lodewijk Baljon

Veel Stadjers kennen het opvallende kantoorgebouw wel: de Kempkensberg, dat in het zuiden van Groningen-Stad ligt. Velen weten echter niet dat een prachtige stads- en daktuin het complex siert. Het is de ideale plek voor inwoners én nieuwsgierige toeristen om even tot rust te komen, midden in de grote stad. Tuinredacteur Gert Tabak nam voor de nieuwste Noorderland-editie een kijkje in deze weelderige en natuurlijke stadstuin. 

Wuivende grassen

We zijn al voor zonsopgang op de plek van bestemming. Het is er nog heerlijk stil; we hebben de tuin helemaal voor onszelf tot over een paar uur gids Rixt van Gosliga komt om ons rond te leiden. 

Het duurt gelukkig niet lang voordat de zon tussen gebouwen door de tuin in schijnt en de borders in de spotlights zet. Hierdoor begint de tuin pas écht te leven. Op zo’n vroeg moment is het goed fotograferen omdat de zon nog laag staat en de schaduwen daardoor zacht zijn. Zeker met tegenlicht levert dat spectaculaire foto’s op; dit is dus de reden om zo vroeg uit de veren te zijn.

De beplanting in deze rijke tuin komt overal goed uit tegen het strakke en moderne lijnenspel van de omringende gebouwen. De lange gebogen lijnen van grijswit beton vormen een boeiende eenheid met de slingerende en natuurlijk ogende borders. De ruimtelijkheid van het hele ontwerp is opvallend. 

Gretig gaan we de hele tuin door en proberen we de schoonheid met de camera vast te leggen. Nadat we de hele tuin wel drie keer of vier keer rond zijn geweest is het tijd om even uit te rusten op een van de vele zitplekken. De camera gaat weer uit. We nemen de tijd om alles goed tot ons door te laten dringen. We genieten van de wuivende grassen, de kleurrijke planten die nu volop bloeien en het zachte murmelen van het water in de vijvers. Dit is een moment dat we niet snel zullen vergeten.

Grootste daktuin van Nederland

Deze enorme stads- en daktuin ligt aan de voet van de Kempkensberg, een kantorencomplex in Groningen waar DUO en de Belastingdienst gehuisvest zijn. Het gebouw wordt door zijn opvallende asymmetrische constructie en grootte – maar liefst 92 meter hoog – weleens gekscherend “het cruiseschip” genoemd.

Bureau Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten had de opdracht gekregen om een bloemrijke tuin te ontwerpen die deels op het dak van de parkeergarage zou liggen. Het werd uiteindelijk de grootste daktuin van Nederland. De beplanting voor zo’n bijzonder project is niet eenvoudig. Daarom hadden de architecten landschapsontwerper Annemieke Langendoen ingezet om hierover advies te geven. De tuin van een paar duizend vierkante meter had immers veel planten nodig: meer dan 55.000 vaste planten – in 200 verschillende soorten – gingen de grond in en ook nog eens 40.000 bloembollen.

Lees meer

Verder lezen? Het volledige verhaal over de Kempkensberg verscheen in Noorderland 2023-6. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 3 oktober 2023 in de winkels. In dit nummer bezoeken we het Paradijs van Drenthe, nemen we een kijkje op de enige aardbeienkwekerij van Friesland en spraken we met de Friese politicus Lutz Jacobi. Dit – en nog veel meer – lees je nu in onze nieuwste editie!