Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Oprit zoekt grasplaten

Ontdek de voordelen van grasplaten.

Tranquil fresh grass for growth and water concept mother nature.

Foto: Travis / Adobe Stock

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een externe partner

De hypermoderne villa aan het water is bijna helemaal klaar om er te gaan wonen. Eindelijk staan al je nieuwe meubels op de juiste plaats en de handgemaakte eetkamertafel met die heerlijke stoelen staat in de woonkeuken met uitzicht op de rivier te wachten op het hele gezin. Het eerste ontbijt, dat zal wat worden! Nu nog de oprijlaan nog. Die lange oprit waar je grasplaten in wil laten leggen. Zodat de oprit heel mooi strak blijft en niet al het grind of gravel ernaast ligt nadat je er drie keer je elektrische auto over hebt gereden. 

Wat zijn grasplaten? 

Je hebt de grasplaten voor het eerst gezien bij de manege in het bos waar je af en toe komt om paard te rijden. De beheerder van de manege had ze heel slim bij de parkeerplaats gebruikt. Zo reden we met z’n allen niet het gras stuk op de parkeerplek, maar bleef het juist perfect liggen omdat hij eerst grasplaten had gelegd en daarna gras had ingezaaid. Dat wil je thuis bij je oprit ook, dacht je toen meteen bij jezelf, maar dan met gravel of grind gevuld in plaats van gras. Grasplaten worden tegenwoordig heel veel gebruikt bij parkeerplaatsen, tuinen, sportevenementen en zelfs vliegvelden. Je wilt een witte oprit en het idee van de tuinarchitect om met klinkers te werken, wees je onmiddellijk van de hand. Het is toch geen openbare weg naar je garages? Het is een oprit, een oprijlaan! Die naar een moderne en strakke witte villa leidt. Wit grind dus. 

De voordelen van grasplaten als verhardingsmateriaal 

Als de grasplaten perfect geschikt zijn voor paddocks, rijbakken en parkeerplaatsen bij je manege, zijn ze zeker ook prima geschikt voor de oprit. Je hebt geen last meer van overal verspreid liggend grind, diepe wielsporen of voetstappen. Het blijft een strak oppervlak. De drainage van water is meteen uitstekend geregeld en de grasplaten zijn onderhoudsvriendelijk. Perfect als verhardingsmateriaal dus.  

Eronder legt de hovenier zand en de randen sluit hij af met een metalen rand waardoor de grasplaten precies op hun plaats blijven liggen. De grindplaten zijn gemaakt van een milieuvriendelijk en duurzaam materiaal. Aan de onderzijde is een vliesdoek met overlap vastgemaakt die zorgt voor goede afwatering. De hovenier legt de grasplaten makkelijk in de juiste vorm, ze zijn met een gewone zaag eenvoudig te bewerken en in te korten. Liggen ze eenmaal op de juiste plek in de juiste vorm, dan kunnen ze gevuld worden met grind of gravel. Een prachtige, stabiele en blijvend strakke oprit is het resultaat.