Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Verrassende combi: deze salade met bramen moet je proeven

En je maakt 'm in een handomdraai!

Tekst en foodstyling: Hester Oppedijk van Veen – PrinsesHeerlijk | Foto: José van Riele

Van augustus tot oktober kunnen we er weer van genieten: bramen! Heerlijk als jam, gewoon "uit het vuistje" of... door de salade! Deze salade met bramen, mozzarella en ham is een onverwachtse smaakexplosie. Een bijzondere combinatie die heel gezond is en die je gelukkig ook binnen een mum van tijd op tafel tovert. Een heerlijk (bij)gerecht voor de zomer dus! 

Ingrediënten:

Voor de salade

  • 75 gram waterkers
  • 75 gram mesclun salade (of elke andere slamix die je lekker vindt)
  • 3 voorgekookte bietjes
  • 1 bakje mini-mozzarella
  • handjevol ongezouten notenmix
  • 8 plakjes rauwe ham
  • 100 gram bramen
  • 2 el olijfolie
  • 2 el balsamicoazijn 

Voor de dressing

  • 25 gram bramen
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1 el balsamicoazijn
  • zout en peper

Zo maak je de salade met bramen:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. 
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daarop de plakjes rauwe ham in een rijtje naast elkaar. 
  • Snijd de bietjes in partjes en leg in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en de balsamicoazijn en bestrooi met zout en peper. Hussel even goed om. 
  • Zet de bietjes in de oven en rooster ze in 15 minuten. 
  • Zet ook de bakplaat met rauwe ham in de oven en bak ze krokant in 8 minuten. 
  • Maak een dressing van de bramen: prak de bramen fijn en meng met olijfolie en balsamicoazijn. Breng op smaak met zout en peper. 
  • Rooster de notenmix even kort in een droge koekenpan goudbruin.
  • Was de sla en waterkers en dep droog. Leg op een groot bord. 
  • Verdeel de partjes biet, de mini-mozzarella en de bramen over de salade.
  • Breek de krokante ham in stukjes en strooi over de salade. 
  • Strooi ook de noten over de salade en besprenkel met de dressing. 
  • Voeg tot slot zout en peper toe naar smaak.