Het is bramentijd: maak zelf oer-Hollandse bramenjam

Lees ook

Tekst en foodstyling: Hester Oppedijk van Veen (PrinsesHeerlijk) | Foto: José van Riele

In de nazomer genieten we volop van rijp, zwart fruit. Bramen! De braam is een eigenwijze struik, vol stekelige doorns, maar z’n oogst is zó ontzettend lekker. Ga, na het oogsten, zelf aan de slag met dit lekkere recept voor oer-Hollandse bramenjam, met een verfrissende twist van limoen en vanille. Heerlijk op een beschuitje, door de yoghurt of op het ijs. Smullen! 




Oer-Hollandse bramenjam met een twist van limoen en vanille

Benodigdheden:

  • 500 gram verse bramen

  • 200 gram Geleisuiker Speciaal

  • scheutje water

  • 1 el limoensap

  • rasp van 1 limoen

  • 1 vanillestokje

  • 2 weckpotjes of schone jampotjes

Werkwijze:

  1. Was de bramen en doe ze in een pan. Voeg een scheutje water en de Geleisuiker Speciaal toe en breng aan de kook.
  2. Voeg het sap en de limoenrasp toe.
  3. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit, voeg samen met stokje toe aan de bramen. Laat een aantal minuten op laag vuur doorkoken. Verwijder op het laatst het vanillestokje. Wil je een gladde jam? Prak dan de bramen extra fijn met een vork en haal daarna door een zeef. Breng dit opnieuw aan de kook en laat nog een minuut doorkoken.
  4. Steriliseer ondertussen de potjes. Zet de potjes in een pan en giet er kokend water overheen. Breng de pan water met de potjes weer aan de kook en laat 10 minuten koken. Giet af en laat de potjes op de kop op een schone theedoek drogen. Pas op, de potjes zijn heet! Gebruik eventueel een tang om de hete potjes uit de pan te halen. De deksels en rubberen ringen volstaan met een dompelbad in kokend water.
  5. Vul de potjes tot de rand en draai goed dicht. Zet de potjes op de kop. Zo trekt de jam vacuüm en kun je die langer bewaren.
  6. Laat de jam afkoelen en bewaar in de koelkast.





Laatste nieuws

Zie ook