Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5x lekker ite in Leeuwarden

Ook op culinair gebied heeft de Friese hoofdstad genoeg te bieden.

Leeuwarden, Friesland province, The Netherlands

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock, eigen beeld

Staat er een bezoek aan Leeuwarden, de gezellige hoofdstad van Friesland, op de planning? Schuif 'ns aan in deze restaurants voor een lekkere lunch of diner. Een geslaagd etentje is bij deze bijzondere adressen gegarandeerd! 

Leeuwarden

Proefverlof

Een diner of lunch in een gevangenis lijkt misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, maar geef het toch eens een kans bij Proefverlof in de Blokhuispoort in Leeuwarden, een voormalige gevangenis. Je krijgt hier gelukkig meer dan alleen water en brood (hoewel dat ook op de kaart staat). Denk bijvoorbeeld aan gerookte knolselderij, gekonfijte eendenbout met mosterdandijvie, of laat je verrassen door de chefs met een driegangenmenu.

Leeuwarden

STEK

Strijk 'ns neer bij STEK, gevestigd in een schattig brugwachtershuisje aan de Harlingersingel in Leeuwarden. Amerikaanse pannenkoeken versierd met gekarameliseerde appels, wraps met gerookte zalm en verse broodjes met kip en avocado of een lekkere rendang kroket: de kaart van STEK varieert van supergezond tot watertandend lekker. Je kunt hier aanschuiven voor het ontbijt, avondeten én de borrel. En terwijl je van het eten smult, geniet je van het uitzicht over het water waar geregeld mooie schepen varen.

3x heel goede restaurants in Drenthe

Leeuwarden

Wannee

Eerlijk duurt het langst, zo luidt het motto van restaurant Wannee, onderdeel van NHL Stenden Hogeschool. En dat eerlijkheid ook nog eens heerlijk smaakt, bewijst het jonge keukenteam. De naam van het restaurant is geïnspireerd op Cornelia Johanna Wannée, die een van de eerste Nederlandse kookboeken schreef. Het is dan ook niet verrassend dat het menu volgens de beginselen van de Nieuwe Nederlandse Keuken is samengesteld. Hier proef je van de beste ingrediënten en verrassende bereidingen van Nederlandse bodem.

Leeuwarden

By Ús

Keuzestress? Niet bij restaurant By Ús. Hier houdt men het simpel: de keuken werkt maar met één menu, waarbij de gast zelf aangeeft hoeveel gangen hij of zij wil. Op deze manier gaat het restaurant verspilling tegen en blijft het keukenteam creatief. Dat resulteert in frisse en eigentijdse gerechten, gemaakt van kwalitatieve en seizoensgebonden producten uit de regio. 

Leeuwarden

Sophias

Eerder kon je hier terecht voor een verzekeringsgesprek, nu kun je je in het oude Achmea-gebouw aan de Lange Marktstraat even terugtrekken uit de stad met een hapje en een drankje. Bij Sophias, een stijlvol ingerichte stadsbistro, zit je net zo fijn binnen als buiten in de heerlijke binnentuin en kun je op ieder moment van de dag genieten van alles wat op de kaart staat. Drink daarbij een cocktail, een koud biertje of gewoon een goede kop koffie.