Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Heerlijk zomers: citroencake met blauwe bessen

Deze klassieke combinatie doet het altijd goed!

Zoete trek deze zomer? Met dit fruitige recept van Friese bakblogger Tessa Couperus is het vakantiegevoel gegarandeerd!

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 250 gr suiker
  • 1 el citroenrasp (ca. 5 gram)
  • 100 gr boter (gesmolten)
  • 125 gr crème fraîche
  • 225 gr bloem
  • 25 gr maizena
  • 7 gr bakpoeder
  • 0,25 tl zout
  • 75 gr blauwe bessen
  • 2 el citroensap

Zo maak je de citroencake met blauwe bessen

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Vet de cakevorm in of bekleed ‘m met bakpapier. 
  • Smelt de boter en laat deze iets afkoelen.
  • Rasp vervolgens de (biologische) citroen, pers 'm uit en meet de benodigde hoeveelheid af.
  • Klop de eieren los en voeg dan suiker en citroenrasp toe. Klop dit tot een luchtig beslag.
  • Voeg daarna de gesmolten boter en crème fraîche toe en mix goed door het beslag.
  • Zeef boven het beslag de bloem met de maizena, het bakpoeder en zout en mix het kort tot een egaal beslag.
  • Spatel de blauwe bessen en het citroensap door het beslag en doe het beslag vervolgens in de cakevorm.
  • Zet de cakevorm in het midden van de oven op een rooster en bak de cake in ongeveer 60-70 minuten gaar en goudbruin. 
  • Laat de cake even 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je de cake uit de vorm haalt en volledig laat afkoelen op een rooster.

Recept en fotografie: Tessa Couperus - PaTESSerie