Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5 tentoonstellingen die je deze zomer kunt bezoeken

Wij zetten ze voor je op een rij.

Redactie: redactie Noorderland | Hoofdfoto: Erik en Petra Hesmerg - Groninger Museum 

Ga cultuur snuiven en zoek deze zomer de verkoeling binnen op: deze tentoonstellingen, die nu in Noord-Nederland te zien zijn, zijn het bezoeken waard. 

Christoffel & Kate Bisschop

In het Fries Museum in Leeuwarden is nu de expositie Christoffel & Kate Bisschop: verlangen naar vroeger te zien. In deze nieuwe tentoonstelling maak je kennis met hét powerkoppel van de 19de eeuw. Het museum haalt hiermee het ooit zo beroemde kunstenaarsduo uit de vergetelheid en laat zien hoe het verlangen naar vroeger het leven en werk van de Friese Christoffel en zijn Engelse echtgenote Kate bepaalde.

The Rolling Stones

Ze zijn terug! De iconische tong en lippen die het logo vormen van The Rolling Stones sieren wederom de Museumbrug in Groningen. Ter ere van de tentoonstelling Unzipped, natuurlijk. De internationale tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped was in 2020 al kort in het Groninger Museum te zien, maar de deuren van musea moesten toen vanwege het coronavirus sluiten. Gelukkig komt er een herkansing, want de expositie keert terug naar Groningen en is vanaf 30 juni 2023 zeven maanden lang te bewonderen. 

Reiny Bourgonje

Deze zomer is in Museum Heerenveen de tentoonstelling Reiny Bourgonje - Zie de mens te zien. Na een carrière in het bankwezen stortte Friezin Reiny Bourgonje zich in 2012 volledig op haar grote passie: fotografie. Met haar indringende portretten wist zij in korte tijd een sterke reputatie op te bouwen in binnen- en buitenland. In de nieuwe tentoonstelling zijn meer dan 20 grote portretfoto’s te zien van kinderen en jongeren met uiteenlopende achtergronden. Nooit eerder waren zoveel portretten van Bourgonje te zien in één tentoonstelling; een primeur dus!

Rondje voeten

Het Internationaal Klompenmuseum in Eelde bezit honderden klompen en ander houten schoeisel uit Drenthe, maar ook van veel andere landen over de hele wereld. Zo staan in de nieuwe tentoonstelling Rondje voeten prachtige ontwerpen uit Israël, Frankrijk en het voormalige Ottomaanse Rijk centraal. Het museum wil hiermee laten zien dat houten schoenen van alle tijden zijn en overal vandaan komen.

Ede Staal

Nog tot en met 29 oktober 2023 is bij Museum Landgoed Verhildersum in Leens een expositie over de Groningse zanger Ede Staal te bekijken. Maak kennis met zijn bijzondere leven, muziek, gedichten en de Groninger taal in het algemeen. Beleef daarnaast het Groningse landschap: door in de expositie een VR-bril op te zetten, is het mogelijk Ede’s muziek te beluisteren in de omgeving waarover hij zingt.