Ga op ontdekkingstocht door het Groninger Ommeland! Wij zetten de leukste roadtrips door Groningen, voor de fiets en de auto (of motor!) voor je op een rijtje.
Veen en borgen in het Westerkwartier
Fietsroute - 45,3 kilometer
Start- en eindpunt: de route vormt een lus, opstappen kan overal langs de route
Laat de trappers maar draaien door het afwisselende landschap van het Groningse Westerkwartier! De regio kent een rijke geschiedenis: sinds de prehistorie wordt het bewoond, werden er wierden opgeworpen en in de middeleeuwen werd er een belangrijk klooster gebouwd. Het gebied dat je op deze route met de fiets doorkruist dankt zijn uiterlijk echter aan een recenter fenomeen uit de geschiedenis: grootschalige veenontginning.
Fiets langs historische vaarten, overzichtelijke weggetjes en door lintdorpen die ooit werden bewoond door de veenarbeiders. De route leidt ook langs landgoed Nienoord, de borg die onlosmakelijk verbonden is met dit stukje geschiedenis. De heer van Nienoord was degene die opdracht gaf tot het vervenen van het gebied en leidde een luxeleventje terwijl in de omgeving hard werk op het land werd verricht. De vergaarde rijkdommen zijn nog steeds te bewonderen in de borg, dus stap zeker even af bij het museum.
Langs de verdwenen Fivel
Autoroute
De Groningse regio Fivelingo, in de middeleeuwen zo genoemd naar het inmiddels verdwenen riviertje Fivel dat ontsprong in de hoogveenmoerassen bij Slochteren, Hoogezand en Kolham, komt tegenwoordig vaak in het landelijke nieuws door de aardbevingen die hier geregeld plaatsvinden. Aardgas, versterkingen en tijdelijke woningen: je kunt er in dit gebied niet omheen.
Maar de inwoners van Fivelingo weten dat het er niet alleen kommer en kwel is. In de oeroude dorpen staan kerktorens nog fier overeind, alsof ze de nieuwerwetse windmolens vertellen dat de horizon nog steeds van hen is. Wist je dat dit gebied de meeste bewaarde middeleeuwse kerken van heel Nederland heeft? Zeker de moeite waard om route eens te rijden, dus. Je komt langs pittoreske dorpjes en Groningse vergezichten, en eindigt bij het noordelijkste puntje van de provincie.
Een rondje langs het Lauwersmeer
Fietsroute - 48,4 kilometer
Start- en eindpunt: Zoutkamp
Op de grens van Groningen en Friesland vind je Nationaal Park Lauwersmeer, een bijzondere plek waar zoet en zout water samenvloeiden. Daar kwam door de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 een einde aan. Het gebied veranderde toen in een van de mooiste en weelderige natuurgebieden van ons land. Op de drooggevallen zeebodem ontstond namelijk een nieuw landschap vol bos, gras, riet en water. Je vindt er talloze zeldzame planten en meer dan 100 verschillende vogelsoorten, waaronder de zeearend. Nationaal Park Lauwersmeer wordt daarom niet voor niets hét vogelparadijs van ‘t noorden genoemd.
Hoog tijd dus om dit bijzondere gebied zelf te ontdekken. Deze route voert je door de prachtige natuur van het Lauwersmeer, maar ook langs de haven van Lauwersoog, het waterrijke recreatiepark Esonstad en het militaire oefenterrein De Marnewaard. Onderweg is er genoeg tijd om vogels te spotten en konikpaarden te zien grazen; verrekijker in de aanslag dus.
Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock, Marleen Annema/Visit Wadden
- Panorama of the old dutch mansion Fraeylemaborg in Slochteren, Netherlands