Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Op pad met de zeehondenwachter

Noorderland liep een dag met ze mee.

Common seal known also as Harbour seal (Phoca vitulina) pup lyin

Tekst: Ankie Lok | Fotografie: Adobe Stock, Zeehondencentrum Pieterburen

Met zeehonden gaat het hartstikke goed: er zwemmen naar schatting bij elkaar zo’n 30.000 gewone en grijze zeehonden in de Waddenzee. Daarom is de aanpak voor de opvang bijgesteld: minder dieren opvangen, meer de natuur haar gang laten gaan. Zeehondenwachters staan in deze nieuwe aanpak in de frontlinie. Zij helpen sinds kort zeehonden die in nood zijn, maar vertellen ook waarom je als strandwandelaar beter afstand kunt houden. Noorderland ging deze zomer een dag met ze op pad. 

‘Geel, bij paal 11,’ zegt strandingscoördinator Emmy Venema tegen haar collega. In een kantoortje van het zeehondencentrum in Pieterburen scrolt ze over haar telefoonscherm. Een melding van een aangetroffen zeehond gaat vaak over kleuren en locaties, maar ook over de precieze soort en conditie. Daar zit een heel systeem achter waar Emmy en haar collega vandaag meer over vertellen. Daarbij valt vooral de nieuwe term “zeehondenwachters”: zij hebben een centrale rol in de aanpak waar de opvangcentra in Nederland vanaf 2020 mee van start gingen en die nog beter aansluit bij kennis uit onderzoek naar het gedrag van zeehonden.

Voorheen werkten ze al met zogenoemde EHBZ’ers, vertelt Emmy: eerste hulp bij zeezoogdieren, een netwerk van vrijwilligers langs de Nederlandse kust en op de Waddeneilanden. Werd er een zeehond in nood gemeld, dan ging in de betreffende regio een EHBZ’er een kijkje nemen. ‘Toch gebeurde het regelmatig dat willekeurige voorbijgangers zelf zo’n zeehond oppakten en naar een opvangcentrum brachten,’ vertelt Emmy. ‘Dat willen we niet meer. Het is gevaarlijk en we kregen veel dieren binnen die eigenlijk geen hulp nodig hadden.’

Meer lezen

Verder lezen? Het volledige verhaal over het Waddenveer verscheen in Noorderland 2023-5. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 22 augustus 2023 in de winkels. Voor dit nummer ontdekten we de mooiste kerkjes van Groningen, doken we de keuken in met fruitige (bak)recepten en liepen we een dag mee met de Zeehondenwachter. Dit – en nog veel meer – lees je nu in de nieuwe editie!