Lifestylemagazine over Noord-Nederland

7 Drentse favorieten van Marleen Brekelmans van Bijzonder Plekje

Ze tipt de mooiste plekjes in Drenthe.

pine tree silhouette and heather at sunrise

Tekst: Marleen Brekelmans | Fotografie: Adobe Stock

Op zoek naar de leukste adressen in de provincie? Dan moet je bij vrijetijdsexpert Marleen Brekelmans van Bijzonder Plekje zijn. Brekelmans brengt nu twee speciale provinciegidsen uit: De mooiste plekjes in Friesland en De mooiste plekjes in Drenthe. Deze nieuwe Bijzonder Plekje-provinciegidsen tippen bijzondere belevenissen, unieke overnachtingen of eigenzinnige restaurants. Noorderland mocht alvast een aantal tips in Drenthe delen; van een stoere safaritocht tot een sfeervol eethuisje in de natuur. Deze tips zijn het bezoeken waard! 

Een zware jongen?

Bierbrouwerij Maallust in Veenhuizen vind je in de vroegere graanmaalderij van Veenhuizen. Onder de oude dakspanten en droogmachines staan de koperen ketels uitgestald. Uit die ketels komen eigentijdse bieren, geïnspireerd door oude biertypen en ambachtelijk gebrouwen. In het proeflokaal proef je de smaak van het seizoen, leuk met een stevige lunch erbij (bierbostelbrood!). Wat denk je van een Zware Jongen of Vagebond?

Favoriet eethuisje

Eethuisjes zoals de Voscheheugte in Mantinge zouden we meer moeten hebben in Nederland. Zo’n plekje waar je na je wandeling neerstrijkt op het terras in het gras of gezellig bij de ronde haard waar altijd een knapperend vuurtje brandt. Welkom in dit knusse eethuis voor een lunch, borrel of informeel diner. Blijven slapen kan ook!

Met je voeten in het zand

Pop-up-beachfoodkiosk STRAND34 in Gasselte vind je in een omgetoverde zeecontainer, op een prachtige locatie met wit zandstrand, uitzicht op helderblauw water en omringd door bossen. Het doet hier met een beetje fantasie denken aan een exotische vakantiebestemming, maar je bent toch echt in Drenthe! Geniet op het terras van een biologische koffie, huisgemaakte gerechten of een ijsje van een Drentse koe.

Wildernisavontuur

In Het Wilde Weg organiseert avontuurlijke struintochten in de Drentse natuur. Leah Groeneweg en Tim Horneman nemen je mee in de wonderlijke wereld van wildplukken en diersporen. Dat kan ook met de kano, dan kom je op plekken waar je anders nooit komt. Midden in de wilde natuur van Drenthe geniet je van het water en ontdek je sporen van bevers, reeën en vossen. Tijdens de avondtochten vaar je in de donker wordende avond de bevers tegemoet. 

Geruisloos toeren met Eko-Tours

Vanuit Exloo maak je ontzettend gave safaritochten in de fluisterstille elektrische Eko-explorers van Eko-Tours (Valtherweg 1). Je rijdt naar de mooiste plekjes op de Hondsrug, langs hunebedden en Drentse heideschapen.

Logeren bij Ludiek

LUDIEK is een klein hotel in Havelte met grote charme. ‘LUDIEK is speels, eigenzinnig, stoer en vooral voor iedereen’ staat op de website. Ze hadden het niet beter kunnen verwoorden. Hier geniet je van goede wijn, oprechte gastvrijheid, culinaire hoogstandjes, een eigentijds interieur en comfortabele kamers.

Puur natuur

Cabiner is je go-to organisatie voor een originele overnachting midden in de natuur. Het is een netwerk van off-grid cabins op de mooiste plekken. In Drenthe is dat in Nationaal Park Drentsche Aa en op de Hondsrug. Elke cabin wordt tijdelijk in een gebied geplaatst, na verplaatsing blijft geen enkel spoor achter. De cabin is zelfvoorzienend en enkel te voet bereikbaar. Het interieur is teruggebracht tot de essentie met een houtkachel als warm hart.

Over Marleen Brekelmans

Marleen Brekelmans verzamelt sinds 2010 de leukste tips en verrassende adressen op haar platform Bijzonder Plekje. Van theetuin tot kleinschalige design lodge; haar tips zijn uniek en origineel, maar vooral ‘fijn-om-te-zijn’. Afgelopen februari verschenen de eerste twee provinciegidsen van Marleen genaamd De mooiste plekjes in Limburg en De mooiste plekjes in Gelderland. Vanaf nu zijn ook de Drentse en Friese provinciegidsen voor €20 per stuk verkrijgbaar.

Uittips
  • pine tree silhouette and flowering heather at sunrise