Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x nieuwe kindvriendelijke fietsroutes in Groningen

Een leuk en actief uitje met de (klein)kinderen!

Colorful houses at the harbor of Zoutkamp

Tekst: Provincie Groningen | Fotografie: Adobe Stock 

In de provincie Groningen zijn drie nieuwe fietsroutes ontwikkeld speciaal voor (groot)ouders met jonge (klein)kinderen. De routes starten in Groningen-Stad en gaan naar Zoutkamp, Marum en Slochteren. De nieuwe fietstochten duren twee of drie dagen; overnachten kan in eigen tent of bij een van de voorgestelde locaties langs de route. 

Kindvriendelijke fietsroutes

In de provincie Groningen zijn drie routes uitgestippeld die allemaal beginnen bij het Hoofdstation in Groningen. Elke route bestaat uit een heen- en terugreis naar een overnachtingsplek en een suggestie voor een extra etappe vanaf het logeeradres. De tochten zijn uitgezet via het bekende fietsknooppuntennetwerk. Bij de routes naar Zoutkamp en Marum kunnen gezinnen zelfs een een speciale kinderfietsroute uitproberen. Dit zijn routes voor kinderen van 6 tot 12 jaar over zoveel mogelijk veilige fietspaden met eigen bewegwijzering en leuke opdrachten.

Zoutkamp

De tocht naar Zoutkamp en het Lauwersmeer duurt ongeveer 36 kilometer. Deze route gaat door het Middag-Humsterland en langs het Reitdiep met prachtige sluisjes, pontjes en gemalen. Kinderen kunnen zich onderweg uitleven in een natuurspeeltuin. Een bezoek aan de Theefabriek in Houwerzijl of het Visserijmuseum in Zoutkamp staat ook op het programma. Overnachten kan in een van de trekkershutten op een natuurkampeerterrein.

Marum

Op de route naar Marum ontdekken fietsers het westen van Groningen. Natuurgebied de Onlanden en het Leekstermeer zijn stops waar de verrekijker niet mag ontbreken. Slapen kan in een strohuisje of waterchalet op de camping. Op de derde dag gaat de route onder andere langs Landgoed Nienoord en het Stadspark in Groningen.

De Fraeylemaborg in Slochteren

Slochteren

De fietsroute naar Slochteren is de kortste van de drie. In de polder bij Kropswolde komen fietsers prachtige uitkijkpunten tegen. Overnachten kan in een van de campings in de buurt van natuurgebied ’t Roegwold. In Slochteren is een bezoek aan de Fraeylemaborg of het Blotevoetenpark een aanrader. Als de kinderen nog energie hebben, kunnen ze op de terugreis klimmen of waterskiën in het Grunopark.

Meer informatie

De gratis minigids met de drie nieuwe fietstochten in Groningen is aan te vragen op de website van Nederland Fietsland. In de gids staan ook handige tips en artikelen over fietsen met kinderen. De nieuwe routes zijn een initiatief van het Landelijk Fietsplatform, in samenwerking met de provincie Groningen en Routebureau Groningen.