Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Oldambt in Groningen: een gids voor verblijf en vermaak

In het Ommeland van Groningen valt van alles te beleven!

In het Ommeland van Groningen valt van alles te beleven! Bezoek bijvoorbeeld eens Oldambt, een unieke regio in Oost-Groningen die vooral bekend staat om z'n rechte wegen en weidse akkers. Toch valt er nog zo veel meer te beleven. Hier is onze gids voor een fijn verblijf aan het randje van de provincie. 

Overnachten

Trekkershutten Hongerige Wolf

Hier is niet veel, zeggen de locals soms een beetje verontschuldigend. Laat dat nou precies zijn wat een reiziger in het Oldambt zoekt. De bijzondere trekkershutten in Hongerige Wolf, een gehucht in het Oldambt, zijn duurzaam gebouwd, met hout, maar wel verwarmd en dus het hele jaar te boeken. Je wordt wakker met een weids uitzicht over de kwelders van de Dollard.

Boerderij Hoogheem

Overnachten in de geest van de graanrepubliek: dat kan bij deze Oldambtster boerderij uit 1771, die in de loop der eeuwen vrijwel onaangetast bleef maar die wel van eigentijds comfort is voorzien. Naast de boerderij ligt de villa met slingertuin, tegenwoordig monumentaal boerenerfgoed. De zelfvoorzienende gastenverblijven hebben een eigen ingang met terras.

Nog meer tips? Ontdek hier leuke routes door de regio of lees hier over de bijzondere natuur van het Oldambt.

Op pad

Winschoten

Ontdek dé stad van het Oldambt, die van oudsher een belangrijke rol in de regio vervult. De geschiedenis weerspiegelt zich nog in de gebouwen: een hervormde kerk uit de 13de eeuw, een voormalige synagoge, drie overgebleven molens. De Langestraat werd in de vorige eeuw de belangrijkste winkelstraat in Oost-Groningen. In de zomer bloeien meer dan 300 soorten rozen in het Rosarium (vrij toegankelijk, in het Stadspark).

Strokartonfabriek De Toekomst. Foto: Merk Groningen

De Toekomst

De strokartonfabriek in Scheemda heeft al lang de deuren gesloten, maar het pand doet nu dienst als evenementenlocatie. Een bezoekje aan dit Rijksmonument dat van buiten is te bekijken, is ook al zeer de moeite waard: ‘Functioneel, op het productieproces gericht’, lezen we erover, ‘in regionale traditionalistische sobere stijl met monumentale voorgevel’. Een fabriekspand waar hedendaagse gebouwen een puntje aan kunnen zuigen.

Eten en drinken

Proef het Groningse graan

Korte ketens, lokale ingrediënten: voor Gronings graan is daarin weer een belangrijke rol weggelegd. Kijk en proef zelf maar bij de Graanrepubliek. Deze coöperatie in Bad Nieuweschans brengt brood, pasta en brouwsels bij elkaar. Dit voorjaar heeft het Groningse bedrijf Hooghoudt er ter plaatse een fonkelnieuwe distilleerderij mét proeflokaal geopend. Hier maak je kennis met het verhaal achter de familiedistilleerderij en hun jenever.

Landwinkel Ol Diek

Na een toer door het Oldambt wil je natuurlijk heerlijke streekproducten mee naar huis nemen. Bij landwinkel Ol Diek vul je zo een hele boodschappenmand. Kersen, appels en peren uit de eigen boomgaard, aardappels van de Groningse klei, kaas en vlees van lokale boeren. Ook kun je hier terecht voor brood en Groninger koek, en zelfs lokaal speciaalbier.

Tekst: Ankie Lok | Fotografie: Visit Wadden