Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x routes door het Groningse Oldambt

People riding a bicycle along the canal in Winschoten

Het Oldambt in Oost-Groningen is een echte parel achter de dijk. Het gebied is meer dan alleen maar rechte wegen en weidse akkers. Leer het landschap kennen tijdens een tour langs de polders, het bos en de Dollard.

Wandeling door de Graanrepubliek

De beste indruk van een landstreek krijg je misschien nog altijd wel te voet. Deze dagwandeling van 18 kilometer voert door dorpjes als Kostverloren, Bad Nieuweschans en Beerta. Een naam als de Hamer- en Sikkellaan haalt het roemruchte verleden dichtbij, in het gebied waar de Oldambtster boeren op stand leefden en hun arbeiders op de akkers werkten.

Fietsen langs de Dollard

Twee rivieren – de Eems en Westerwoldse Aa – monden hier uit in zee. Waar zoet en zout water elkaar ontmoeten, ontstaat een bijzondere leefomgeving voor planten en dieren. Wadbewoners zoals de gewone zeehond vind je hier, maar ook zeeaster, die eind augustus de kwelder in paarse bloei zet. Een internationale fietsroute – circa 300 kilometer – voert door Nederlandse en Duitse dorpjes in een uitgestrekt polderlandschap.

Autopuzzeltocht "De Graanrepubliek"

Beleef de Graanrepubliek en ontdek het verhaal achter de eeuwenlange strijd met het water van de Dollard. Met deze autopuzzelroute van LocalGroningen maak je kennis met het verhaal achter de kapitale Oldambtster boerderijen. In het voorjaar rijd je tussen de grote gele koolzaadvelden, in de zomer glijden vele hectares aan wuivend graan voorbij. De uitgestrekte ruimte in de regio biedt het hele jaar een haast therapeutische rust. Toch had deze pracht ook een grimmige keerzijde, de bittere armoede onder de arbeiders.

Tekst: Ankie Lok en LocalGroningen | Beeld: Marketing Groningen (Sebastiaan Rodenhuis Fotografie, Stella Dekker)

Routes
  • People riding a bicycle along the canal in Winschoten, Holland