Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x natuur in het Groningse Oldambt

Ontdek met onze tips deze prachtige regio in Groningen.

Tekst: Ankie Lok | Fotografie: Visit Wadden

Wie in Oldambt natuur zoekt, wordt rijkelijk beloond. Op dit stuk land tussen de Eems en de Dollard ervaar je hoe het water hier altijd heer en meester blijft. 

De Kiekkaaste

Ontdek de enige buitendijkse vogelkijkhut van ons land: De Kiekkaaste bij Nieuwe Statenzijl. De aankomst is al een belevenis: aan het eind van de sluis voert een vlonderpad je 600 meter door het riet. De hut staat 6 meter boven het maaiveld. Via een wenteltrapje klim je naar boven en kun je genieten van een prachtig uitzicht over de kwelders en de Dollard. Vergeet je verrekijker niet! Tip: bezoek de Kiekkaaste eens bij laag water.

Polder Breebaart

In dit natuurgebied met getijden, tref je volop water- en roofvogels. Zo leeft hier een grote kolonie kluten, samen met onder meer krakeenden en brandganzen. De vogelkijkhut is gelijkvloers aangelegd, het betonpad is ook goed begaanbaar voor mindervaliden. In de zeedijk zit tevens een zeehondenkijkwand: zonder de dieren te verstoren kun je ze hier in hun natuurlijke habitat bewonderen.

Ennemaborg

Het landgoed rond dit eeuwenoude pronkstuk in Midwolda is in elk seizoen toegankelijk. Het Koetshuis is in het weekend geopend (van 12.00-17.00 uur), als mooie uitvalsbasis of afsluiting na een wandeling over het landgoed. Het bos is ooit aangelegd voor de houtkap, maar wordt tegenwoordig beheerd met konikpaarden, die de natuur een handje helpen.

Hoofdweg 96

Midwolda