Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Op ontdekkingsreis: de beste tips voor de vijf Waddeneilanden

Welk eiland is jouw favoriet?

Stairs towards the lighthouse of the Frisian Island of Vlieland. The Frisian Islands, also known as the Wadden Islands or Wadden Sea Islands, form an archipelago at the eastern edge of the North Sea

Tekst: Guus Weggemans | Fotografie: Adobe Stock

Van een relaxte strandvakantie tot een actieve fietstocht: op de Waddeneilanden valt voor werkelijk iedereen wat te beleven. Noorderland geeft je een overzicht om de vijf Waddeneilanden van Nederland mee te ontdekken. Welk eiland past het best bij jou?

Texel

Het grootste Waddeneiland van Nederland staat bekend om stranden, schapen en Skuumkoppe: het typische speciaalbier dat op Texel wordt gebrouwen. Vanuit Den Helder is het maar een korte overtocht van 20 minuten met de veerboot.

Op Texel kun je veel inspiratie opdoen in de veelzijdige natuur. Zo is het eiland, vanwege de combinatie van wadden en polders, een paradijs voor bijzondere watervogels als de lepelaar en de grutto. En daarmee dus ook een walhalla voor vogelspotters.

Strijk je liever neer op een gezellig terrasje voor een kopje koffie of lokale specialiteiten? Dan zit je helemaal goed bij de vele hippe restaurantjes en strandtenten op Texel. Ook zijn er veel winkels op het eiland waar je terecht kunt voor bijzondere Waddensouvenirs. Via deze link ontdek je de beste adresjes op Texel.

Vlieland

Het kleinste bewoonde Waddeneiland is bereikbaar vanuit Harlingen. De overtocht duurt ongeveer 90 minuten, maar er is ook een sneldienst die de overtocht in de helft van de tijd doet.

Vlieland staat bekend om de rust en ruimte: bijna het hele eiland is namelijk een natuurgebied. Aan de zuidwestkant bevindt zich de Vliehors, een gebied dat lijkt op een zandwoestijn. Verder heeft het eiland ook duinen, bossen en heide om van te genieten.

Verder is Vlieland een echte culinaire hotspot van het Waddengebied. Op zoek naar de beste tips? klik hier voor onze aanraders op het eiland.

Terschelling

De middelste van de Nederlandse Waddeneilanden is te bezoeken met een overtocht van ongeveer 2 uur – of een sneldienst van 50 minuten – vanuit Harlingen.

Terschelling heeft veel te bieden: zo is natuurreservaat De Noordvaarder een mooie bestemming voor natuurliefhebbers. Op de fiets kom je, met ruim 70 kilometer aan fietspaden, zeker aan je trekken.

De gezellige dorpen van Terschelling liggen als een lint verspreid over het lange eiland. Je vindt er diverse bijzondere adresjes waar je een leuk aandenken koopt. Daarnaast kun je genieten van gerechten met de welbekende cranberries. Via deze link geven wij onze tips voor Terschelling.

Ameland

Vanuit het Friese Holwerd ben je ongeveer drie kwartier onderweg naar Ameland: een eiland waar je terecht kunt voor natuur, cultuur en actie.

Op Ameland proef je de natuur onder meer bij 't Oerd, een natuurgebied met hoge duinen en veel vogels. Voor fietsers en wandelaars is het eiland – vanwege de vele fietspaden en lange stranden – een topbestemming.

In de vier dorpen van het eiland kun je goed terecht voor culturele inspiratie. Zo staat Ameland bekend als kunstenaarsoord en zijn er diverse boetiekjes waar je unieke souvenirs kunt vinden. Klik hier voor onze aanraders op Ameland, ook op het gebied van eten en drinken.

Schiermonnikoog

Stap op de veerboot in Lauwersoog en je komt drie kwartier later aan op een droombestemming voor iedereen die op zoek is naar absolute stilte en eenheid met de natuur.

Het hele eiland is een Nationaal Park, vol met wilde en ongerepte natuur. Toch kun je – via deze link – allerlei culinaire verrassingen en unieke souvenirs vinden op Schiermonnikoog.

Of je nu op zoek bent naar ultieme rust of juist van plan bent om in gemoedelijke sferen te genieten, op dit kleine Waddeneiland vind je het allemaal.