Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Maak eenvoudig zelf matzes voor Pasen

Van oorsprong worden ze gegeten door joden met Pesach, maar ook bij christelijke families zijn een populair onderdeel van het paasontbijt. Lekker met een dikke laag roomboter en wat basterdsuiker. Een matze bestaat uit slechts twee ingrediënten en maak je ook gemakkelijk zelf met onderstaand recept. 

 

De oorsprong van matzes

We beginnen met een klein geschiedenislesje, want matzes zijn het hele jaar door te koop, maar de meeste mensen denken bij deze platte crackers direct aan Pasen. En dat is niet zo gek. Met Pesach, een van de belangrijkste feesten binnen het jodendom die soms samenvalt met Pasen, wordt de matze van oorsprong veel gegeten.

Met Pesach vieren joden het einde van de Joodse slavernij. Tijdens hun uittocht uit Egypte had het Joodse volk geen tijd om gerezen brood te bakken, en zo zijn uit nood matzes ontstaan: platte broden gemaakt van alleen water en meel. Volgens de religieuze voorschriften mogen tijdens Pesach nog steeds geen gerezen degen worden gegeten en dus zijn matzes nog steeds een vast onderdeel van de maaltijd.

Dit heb je nodig om matzes te maken

Het recept is van oorsprong erg eenvoudig en je hebt slechts twee ingrediënten nodig, bloem en water. Gebruik een deegroller om het deeg zo dun mogelijk uit te rollen. Als je een pastamachine hebt, kan deze hier ook heel goed bij van pas komen.

Ingrediënten

  • 140 gram water
  • 250 gram bloem
  • plasticfolie
  • pastamachine of deegroller
  • bakplaat en bakpapier

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 240 °C.
  • Doe de bloem in een ruime kom en giet er het water bij.
  • Meng de bloem en het water door elkaar en kneed goed door.
  • Pak het deeg in met plasticfolie en leg het een half uur in de koelkast.
  • Bestuif je werkblad met bloem. Verdeel het deeg in kleine bolletjes en rol het zo dun mogelijk uit.
  • Leg de matzes op een met bakpapier beklede bakplaat en prik er met een vork gaatjes in.
  • Bak de matzes af in de hete oven. Het duurt ongeveer 10 minuten voor ze klaar zijn, maar houd ze goed in de gaten.
  • Je kunt eventueel een tweede bakplaat op de matzes leggen als ze kromtrekken.
  • Laat afkoelen en geniet!

Recept: Heel Holland Bakt | Beeld: cottonbro studio / Pexels