Tekst: Jolanda de Kruyf | Foto: Max de Krijger
Natuurlijk, elke kok kan er heus één bakken. Maar het is de kunst om dat klusje ook met liefde, toewijding en geduld te klaren. Dus laten we vooral niet lichtzinnig doen over dé pannenkoek. De pannenkoekwinkel in het Drentse Orvelte is de eerste én enige ter wereld. Daar staat Professor Pannenkoek zelf aan de baktafel om je een lesje te leren. Noorderland ging op college.
Professor Pannenkoek
Je mag Henk Buis (73), alias Professor Pannenkoek, gerust een expert noemen. Van jongs af aan fervent liefhebber, want dáár begint alles mee. Zijn moeder bakte voor de kleine man al de klassieke drie-in-de-pan, de kleine dikke pannenkoekjes die tot onze Nederlandse culinaire tradities behoren. ‘Een bijna vergeten Hollandse lekkernij,’ schetst de smulpaap zelf, ‘met rozijnen, appel en soms stukjes sukade erin. Dat was altijd een feest aan tafel!’ De kiem was gelegd.
Beginjaren 70, in zijn Groningse studententijd, deed Henk mee aan een bakwedstrijd en verwierf zo de eretitel “Professor Pannenkoek”. ‘Mijn vrienden hadden me opgegeven; ik bakte al vaak pannenkoeken voor iedereen. Goedkoop en lekker makkelijk, en je moest toch eten als student hè.’ Voor de competitie dook hij de boeken in en stuitte op een origineel recept uit de 15de eeuw, van soet- of liefkoek. Het bleek Gentse peperkoek, die Henk losjes vertaalde naar “zijn” winnende pannenkoek.
‘Wie begint er nu zoiets?’
Henk koesterde zijn trotse titel decennia lang. En het idee uit de studententijd om “ooit iets” te gaan doen met het product pannenkoek bleef kriebelen. Tot de tijd rijp was. Na een lange reeks van ambachten zoals het runnen van een mediterrane delicatessenzaak, cateren op niveau, het importeren van meubelen uit Azië (‘ja, we hebben niet stilgezeten’) streken Henk en zijn al even ondernemende echtgenote Francien Elenbaas (67) tien jaar geleden in Orvelte neer. In een monumentale boerenhoeve, als bijna alle panden in het drukbezochte monumentendorp eigendom van Stichting Het Drentse Landschap, combineren ze sindsdien wonen en werken.
In 2013 openden de deuren van Puur Pannenkoek en werden zo links en rechts de nodige wenkbrauwen gefronst. ‘Wie begint er nou een pánnenkoekwinkel? Nergens in de wereld vind je zoiets,’ memoreert Henk Buis de kritiek in hun prille begin. ‘Maar dat vonden wij juist mooi. Het was en is een origineel concept.’ Lacht als hij terugdenkt aan het begin: ‘We voelden eerst wel wat scepsis in het dorp. Gelukkig zag men al snel dat wij geen concurrentie vormden voor de lokale horecabedrijven; want we verkopen hier van alles, maar géén pannenkoeken.’ Die laat de professor liever gewoon proeven.
Meer lezen
Verder lezen? Het volledige verhaal over Professor Pannenkoek verscheen in Noorderland 2023-2. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt tot 4 april 2023 in de winkels. In deze editie gaan we ’terug naar toen’: we overnachten het oude Seinhuisje op Terschelling, bezoeken het bekende “vlechtdorp” Noordwolde en duiken we in het vroegere leven van Ede Staal. Dit – en nog veel meer – lees je nu in Noorderland.