Lifestylemagazine over Noord-Nederland

9x de meest bijzondere stembureaus in Noord-Nederland

Waar breng jij je stem uit?

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock

Op woensdag 22 november 2023 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Je stem uitbrengen op een unieke locatie? We zetten een paar wel heel bijzondere stembureaus in Noord-Nederland op een rij.

Der Aa-kerk in Groningen

Deze kerk uit de 13de eeuw staat midden in het Groningse stadsleven. Rond het jaar 1200 stond er aan de oostelijke oever van het riviertje de A een klein kapelletje, dat in de eeuwen daarna uitgroeide tot een basiliek van significante omvang.

De Turfschuur in Bourtange

Vesting Bourtange werd gebouwd in opdracht van Willem de Zwijger en werd voltooid in 1593. Het huidige verdedigingswerk is een replica van het origineel, maar nog steeds erg bijzonder. In de vesting staat het verenigingsgebouw de Turfschuur, waar gestemd kan worden voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Stembureaus Noord-Nederland

Hoofdstation van Groningen

Het werd door reizigers al eens uitgeroepen tot het mooiste station van Nederland: het Hoofdstation van Groningen. Het gebouw dat in 1896 werd voltooid straalt nog steeds de grandeur uit van toen. Kijk tijdens het stemmen ook eens omhoog naar het indrukwekkende plafond!

Stefanuskerk in Beilen

Stemmen in een meer dan 600 jaar oude kerk: het kan in Beilen. De Stefanuskerk heeft een bijzonder orgel, dat men kan bewonderen tijdens het stemmen.

Stadhuis in Leeuwarden

Een voor de hand liggende stemlocatie: het stadhuis van Leeuwarden. Toch is het gebouw uit 1715 met z'n klokkoepeltje en standbeelden die de entree flankeren een ware bezienswaardigheid.

De Nicolaïkerk in Appingedam

De Nicolaïkerk in Appingedam is een bijzonder bouwwerk. Het is de grootste kerk van de Groninger Ommelanden en z'n uiterlijk wordt voornamelijk bepaald door invloeden uit de gotiek.

Akkervarken in Valthermond

Stemmen tussen de varkens, dat is wel heel uniek. Dit is misschien wel een van de meest bijzondere stembureaus in Noord-Nederland: Bij de Groningse boerderij Akkervarken in Valthermond, waar de dieren het hele jaar buiten rond scharrelen, kan men ook een stem uitbrengen.

Verenigingsgebouw in Veenhuizen

Het Verenigingsgebouw in Veenhuizen is een bijzonder rijksmonument te midden van bos en park. Via een oprijlaan door de prachtig aangelegde tuin bereik je het statige pand. Zo wordt stemmen een feestje.

Sint Piterkerk in Grou

Ook in Grou kun je stemmen in een eeuwenoude kerk, namelijk de Sint Piterkerk. Het romaanse kerkgebouw stamt uit de 13de eeuw en werd al eerder gebruikt voor niet-kerkelijke doeleinden: het koor was tussen de 16de en 19de eeuw een recht- en raadhuis.