Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock
Sipelstamp: welke Fries is er niet mee opgegroeid? Deze heerlijke stamppot van aardappelen, uien en nagelkaas moet je – ook als je niet uit Friesland komt – echt een keertje geproefd hebben. Is het lekkerder dan een Groninger stamppot stopverf? Maak met dit recept de sipelstamp en oordeel zelf.
Ingrediënten:
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 900 gram uien (fijngesneden)
- 200 gram belegen nagelkaas
- 2 eetlepels azijn
- 25 gram boter
- 100 gram ham- of spekreepjes
- Zout en peper naar smaak
Zo maak je zelf Friese sipelstamp:
- Schil de aardappelen en pel de uien. Snijd ze allemaal in kleinere stukken.
- Zet een pan met kokend water op middelhoog vuur en kook de aardappelen en uien ongeveer 20 minuten.
- Snijd ondertussen de randen van de nagelkaas eraf en snijd de kaas in kleine stukken. Bewaar de stukjes even apart.
- Bak in een aparte pan de ham- of spekreepjes goudbruin en zet daarna aan de kant.
- Giet vervolgens de aardappelen en uien af en zorg dat het kookvocht opgevangen wordt, want deze heb je later nog nodig.
- Stamp de aardappelen en uien fijn met een pureestamper.
- Schenk al roerend wat kookvocht toe tot er een smeuïge stamppot ontstaat.
- Roer de azijn en boter erdoor.
- Voeg de nagelkaas, gebakken ham- of spekreepjes erbij en roer zo'n 2 minuten stevig door.
- Breng de sipelstamp op smaak met wat peper en zout. Eet smakelijk!