Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Typische uienstamppot uit Friesland: sipelstamp

Een heerlijke klassieker uit de Friese keuken.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op: Kookfans
ポテトサラダ

Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock

Sipelstamp: welke Fries is er niet mee opgegroeid? Deze heerlijke stamppot van aardappelen, uien en nagelkaas moet je – ook als je niet uit Friesland komt – echt een keertje geproefd hebben. Is het lekkerder dan een Groninger stamppot stopverf? Maak met dit recept de sipelstamp en oordeel zelf.

Ingrediënten:

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 900 gram uien (fijngesneden)
  • 200 gram belegen nagelkaas
  • 2 eetlepels azijn
  • 25 gram boter
  • 100 gram ham- of spekreepjes
  • Zout en peper naar smaak

Zo maak je zelf Friese sipelstamp:

  1. Schil de aardappelen en pel de uien. Snijd ze allemaal in kleinere stukken.
  2. Zet een pan met kokend water op middelhoog vuur en kook de aardappelen en uien ongeveer 20 minuten.
  3. Snijd ondertussen de randen van de nagelkaas eraf en snijd de kaas in kleine stukken. Bewaar de stukjes even apart.
  4. Bak in een aparte pan de ham- of spekreepjes goudbruin en zet daarna aan de kant.
  5. Giet vervolgens de aardappelen en uien af en zorg dat het kookvocht opgevangen wordt, want deze heb je later nog nodig.
  6. Stamp de aardappelen en uien fijn met een pureestamper.
  7. Schenk al roerend wat kookvocht toe tot er een smeuïge stamppot ontstaat.
  8. Roer de azijn en boter erdoor.
  9. Voeg de nagelkaas, gebakken ham- of spekreepjes erbij en roer zo'n 2 minuten stevig door.
  10. Breng de sipelstamp op smaak met wat peper en zout. Eet smakelijk!